Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Máte radi túry? Netreba podceňovať výbavu ani podmienky na horách

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Odborníci odporúčajú oznámiť trasu plánovanej zimnej turistiky najbližšej rodine. V prípade komplikácií sa tak môže urýchliť záchrana.

Vysoké Tatry 6. januára (TASR) – Pri pohybe na horách je vhodné mať so sebou turistické paličky a mačky, pri pohybe v lavínovom teréne aj lavínovú výstroj. Odporúča to Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates s tým, že túra by sa mala začať skoro ráno. Pripomína, že nedostatočná výbava a podcenenie podmienok na horách sa môže pre turistov skončiť tragicky.

Na turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách a aj v ďalších lokalitách sa podľa jeho slov nachádza tvrdá, miestami až ľadová pokrývka. Práve zľadovatený povrch chodníkov a voľného terénu býva všeobecne najväčším problémom, v tienistých miestach a v dolinách tento stav pretrváva počas celého dňa. Podceňovať netreba ani sneh. "Vplyvom silného oteplenia na prelome rokov je sneh v priebehu dňa mokrý a na strmých svahoch je možné si pri dodatočnom zaťažení uvoľniť lavínu, ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny z mokrého snehu," vysvetlil lavínový špecialista z Horskej záchrannej služby (HZS) Filip Kyzek.

Odborníci odporúčajú oznámiť trasu plánovanej zimnej turistiky najbližšej rodine. V prípade komplikácií sa tak môže urýchliť záchrana. Využiť možno aj aplikáciu HZS. Radia tiež sledovať a byť pripravený na rýchlo sa meniace počasie na horách. "Kým v meste, odkiaľ vyrážame, môže byť pomerne teplo, na horách býva chladnejšie. Treba mať preto na túre teplé oblečenie, dostatok tekutín a jedla, odporúčam aj čokoládu či tyčinku na doplnenie energie a netreba zabúdať ani na čelovku, keďže sa skoro stmieva," dodal Pajta.