Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Záujem o Tatry je veľký, no cítiť výpadok zahraničných turistov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Niektorí hotelieri hlásia obsadenosť 80 až 100 percent – najviac cez víkendy, v týždni je viac voľných kapacít.

Vysoké Tatry 14. júla (TASR) – Záujem turistov o Tatry je počas tohtoročnej letnej sezóny veľký, avšak výpadok zahraničnej klientely je skutočne citeľný. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

„Keďže percentuálny podiel zahraničných turistov presahuje 30 percent v celoročnej návštevnosti, hotelieri či gastronomické zariadenia ich neprítomnosť, respektíve oveľa nižšiu návštevnosť cítia,“ ozrejmila riaditeľka.

Slovenskí turisti sú podľa jej slov Tatrám verní a sezóna sa rozbieha pozvoľna. Niektorí hotelieri hlásia obsadenosť 80 až 100 percent – najviac cez víkendy, v týždni je viac voľných kapacít. Najmenej turistov sa podľa Blaškovej zaujíma o ubytovanie v meste.

Priblížila, že čo sa týka zloženia turistov, najviac je v regióne Vysokých Tatier Slovákov. Druhou skupinou sú podľa nej jednoznačne Česi, individuálne sa objavujú Poliaci. „Stretnúť možno aj maďarských turistov, iné národnosti len naozaj výnimočne, ale boli u nás už aj Lotyši či Belgičania,“ dodala Blašková.

Doplnila, že turisti chodia v priemere na dve až tri noci, tento rok však stúpa predaj dlhších – teda týždňových pobytov, keďže Slováci dávajú prednosť dovolenke na Slovensku pred zahraničím.

„Je veľmi ťažko odhadnúť sezónu už teraz. Pokiaľ by slovenskí turisti ostali doma a Tatry navštívili, tak v rámci letnej štatistiky môžeme predbehnúť minulý rok, avšak výpadok posledných troch mesiacov je taký výrazný, že ťažko povedať, ako to dopadne v rámci celoročnej štatistiky. Zatiaľ Tatry nie sú plné,“ skonštatovala riaditeľka.