Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Týždeň celoživotného učenia prináša sériu vzdelávacích podujatí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na úvodnom podujatí otvorenie Týždňa celoživotného učenia 2021 odovzdajú Ceny AIVD.

Bratislava 15. novembra (TASR) – V pondelok sa začal Týždeň celoživotného učenia, ktorý potrvá do nedele 21. novembra. Podujatie po 20. raz organizuje Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých (AIVD) v SR, ktorá TASR informovala o tom, že hlavný program bude tvoriť séria bezplatných vzdelávacích podujatí.

Ide o konferencie, prednášky, webináre a ďalšie odborné či diskusné stretnutia, dní otvorených dverí, ukážkové hodiny a celý rad sprievodných podujatí určených pre odbornú i laickú verejnosť. Uskutočnia sa po celom Slovensku, mnohé formou on-line stretnutí. "Snažíme sa o vytvorenie priestoru, v ktorého rámci by bolo možné diskutovať o stave a význame vzdelávania. Vzdelávacím spoločnostiam, neziskovým organizáciám a kultúrnym inštitúciám, ktoré prispievajú k rozvoju jednotlivcov i spoločnosti, chceme dať šancu na prezentáciu. Našou úlohou je umožniť šíriť pozitívnu skúsenosť, poukázať na zmysel celoživotného učenia a podporiť vzájomnú pomoc v tomto sektore," povedal prezident AIVD Klaudius Šilhár.

Na úvodnom podujatí otvorenie Týždňa celoživotného učenia 2021 odovzdajú Ceny AIVD. Ako povedal Šilhár, hlavnou ambíciou je "oceniť výnimočné projekty a iniciatívy aktérov v sektore vzdelávania dospelých – jednotlivcov, vzdelávacích inštitúcií, poradenských centier, zamestnávateľov, profesijných a odborných združení, ale aj miestnej a regionálnej samosprávy, personálnych agentúr, personálno-poradenských spoločností, mimovládnych organizácií či médií, ktoré prispeli k budovaniu princípov celoživotného vzdelávania".

Škálu bezplatných podujatí pre verejnosť doplnia viaceré aktivity odborného charakteru, ako napríklad medzinárodná konferencia Work-Life Balance, na tému zosúlaďovania osobného a pracovného života. Národný okrúhly stôl k vzdelávaniu dospelých bude zameraný na témy budovanie systému a financovania vzdelávania dospelých formou individuálnych vzdelávacích účtov a novej stratégie celoživotného vzdelávania.

Zapojené organizácie a predovšetkým harmonogram jednotlivých podujatí je možné sledovať na webovej stránke www.tcu.sk. AIVD očakáva zlepšenie kvality vo vzdelávaní dospelých a najmä zvýšenie podielu ľudí, ktorí sa vzdelávajú. Inštitúcia poukazuje na to, že v tomto smere Slovensko s 2,8 percenta dospelých vzdelávajúcich sa po ukončení školského vzdelávania patrí na chvost európskeho rebríčka a výrazne zaostáva za priemerom EÚ, ktorý dosahuje 11 percent.