Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŤZP bude môcť mať blízku osobu pri výkone ústavnej starostlivosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Autori novely poznamenali, že prítomnosť blízkej osoby je pre takéhoto pacienta prospešná, pozitívne pôsobí na jeho psychickú pohodu a ovplyvňuje aj úspešnosť liečby.

Bratislava 16. marca (TASR) - Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ktoré nie sú spôsobilé dať informovaný súhlas, budú mať nárok na prítomnosť blízkej osoby pri poskytovaní ústavnej zdravotnej starostlivosti. Nemôže to však narúšať samotné poskytovanie starostlivosti. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili.

"V praxi často vznikajú situácie, keď je potrebná hospitalizácia takejto osoby a vzhľadom na svoje postihnutie (nedostatok zmyslových alebo duševných schopností) je prítomnosť blízkej osoby nutná, aby zdravotnícki pracovníci vedeli, ako s touto osobou zaobchádzať. Zároveň to môže byť aj odľahčujúce pre zdravotníckeho pracovníka, keďže takáto osoba vie poskytnúť pomoc s manipuláciou a bežnými úkonmi, pokiaľ to zdravotný stav dovoľuje," píše sa v dôvodovej správe.

Autori novely poznamenali, že prítomnosť blízkej osoby je pre takéhoto pacienta prospešná, pozitívne pôsobí na jeho psychickú pohodu a ovplyvňuje aj úspešnosť liečby.

Právo na prítomnosť blízkej osoby sa nemá vzťahovať na poskytovanie ambulantnej starostlivosti. Nemalo by platiť, ani ak ide o poskytovanie zdravotnej starostlivosti osobe, ktorá je vo väzbe, vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone detencie.

"Novela vstúpi do platnosti už čoskoro, takže pacienti už nebudú musieť čakať. Veríme, že vďaka tomuto zákonu nielenže uľahčíme prácu zdravotníckemu personálu, ale čo je dôležitejšie, pacienti s ťažkým zdravotným postihnutím budú vďaka prítomnosti blízkej osoby, ktorá najlepšie pozná ich zdravotný stav, v lepšej psychickej pohode, čo bude určite priaznivo vplývať aj na ich liečbu," uviedla jedna z predkladateliek legislatívnej zmeny Zuzana Šebová (Sme rodina).

Účinnosť má novela nadobudnúť 1. mája 2022.