Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Ubytovací tábor pre utečencov stavajú na Liptove vojaci Armády ČR

Na snímke vojaci Armády Českej republiky počas budovania ubytovacieho tábora pre utečencov z Ukrajiny v kasárňach Mokraď. V Jamníku, 8. marca 2022. Foto: TASR - Miroslav Jaroš

Tábor je podľa českého veliteľa schopný fungovať úplne nezávisle.

Jamník 8. marca (TASR) – Ubytovací tábor pre 400 utečencov z Ukrajiny začala v utorok stavať stovka vojakov Armády Českej republiky (AČR) v kasárňach Mokraď na Liptove. Podľa veliteľa českých vojakov Pavla Kubalu pripravujú 20 stanov a sociálne kontajnery s toaletami a sprchami.

Tábor je podľa neho schopný fungovať úplne nezávisle. "Je tu veľká elektrocentrála, ktorá bude napájať celý tábor. Plus menší záložný zdroj a je tu potrebná obslužná kolesová technika. Každý stan má nezávislé naftové kúrenie, aj pri mínus 10 stupňoch Celzia sa dá vykúriť na teplotu 25 stupňov," povedal Kubala.

Hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič doplnil, že českí vojaci postavia stanový tábor počas utorka a stredy (9. 3.). "Popri ubytovacích stanoch a sociálnych kontajneroch v ňom budú tranzitný stan a karanténny stan. Na výstavbu tábora prišlo približne 100 profesionálnych vojakov Armády ČR, na samotnú prevádzku tábora ich tu zostane približne 15," uviedol.

Na snímke vojaci Armády Českej republiky počas budovania ubytovacieho tábora pre utečencov z Ukrajiny v kasárňach Mokraď. V Jamníku, 8. marca 2022.
Foto: TASR - Miroslav Jaroš


Tábor by podľa neho mali otvoriť pre prvých utečencov v sobotu (12. 3.). "Budú ich zvážať vojenskými autobusmi priamo z hraníc. Primárne pôjde o matky s deťmi, ktoré nemajú žiaden kontakt v Európe, nemajú sa kam podieť. Budú tu umiestnené do doby, kým sa im nezabezpečí permanentné ubytovanie v SR, prípadne posun do iných krajín Európy. Dostanú stravu, bude tu základné sociálne vybavenie. No a pracuje sa na dohodách s humanitárnymi organizáciami, aby im tu poskytli všetky adekvátne služby," vysvetlil hovorca OS SR.

AČR vyslala vojakov zo 14. pluku logistickej podpory na základe žiadosti slovenskej strany. Dve skupiny armádnych vozidiel vyštartovali z Pardubíc a Lipníka nad Bečvou. Logistický materiál poskytli zásobovacie prápory z Pardubíc, Lipníka nad Bečvou a Klatov.