Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Účastníci vzniku V4 chcú, aby slúžila európskej integrácii regiónu

Na snímke Bratislavský hrad, ktorý je nasvietený motívom pripomínajúcim dnešné 30. výročie založenia Vyšehradskej skupiny, 15. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Bývalý poľský premiér Jan Krzysztof Bielecki priznal, že hlavným cieľom Československa, Maďarska a Poľska bol v roku 1991 vstup do Európskeho spoločenstva.

Bratislava/Praha/Budapešť/Varšava 16. februára (TASR) - Vyšehradská skupina (V4) by mala aj naďalej slúžiť integrácii tohto regiónu do Európy. Pri prekonávaní rozdielov a napätia z minulosti by sa ňou mali inšpirovať i ostatné regióny. Vyplýva to z odpovedí priamych účastníkov podpisu Vyšehradskej deklarácie, ktoré im položil analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

Niekdajší poľský prezident Lech Walęsa pri príležitosti pondelňajšieho 30. výročia V4 napriek tomu, že sa zamýšľal nad jej opodstatnenosťou v súčasnosti, poznamenal, že spoluprácu v rámci krajín bývalého Sovietskeho zväzu je možné lepšie využiť na vyrovnanie rozdielností v Európe. Tie sa podľa jeho slov stále nepodarilo prekonať. "Európa by mala byť spoločným mechanizmom pre dobro všetkých občanov žijúcich v tomto regióne," zdôraznil.

Bývalý poľský premiér Jan Krzysztof Bielecki priznal, že hlavným cieľom Československa, Maďarska a Poľska bol v roku 1991 vstup do Európskeho spoločenstva. "Kooperácia v trojčlennej rodine je najlepším dôkazom, že raz dokážeme spolupracovať vo väčšej rodine," spomína si na vlastné tvrdenia z 90. rokov.

Exminister maďarskej diplomacie Géza Jeszenszky pociťoval pred 30 rokmi optimizmus, že znovunadobudnutá sloboda týchto krajín nevedie k vzájomným konfliktom, ale naopak, k spoločnému cieľu, akým bola európska integrácia. Dôrazne pripomenul časti deklarácie venované národnostným, etnickým, náboženským a jazykovým menšinám. Apeloval na to, že tieto menšiny musia byť schopné využívať všetky práva v politickom, spoločenskom, hospodárskom i kultúrnom živote vrátane vzdelania.

Karel Schwarzenberg, niekdajší kancelár bývalého českého prezidenta Václava Havla, vyjadril prianie, aby V4 slúžila odkazu, pre ktorý vznikla - teda "našej vzájomnej integrácii do Európy, a aby boj za slobodu, demokraciu a právny štát bol samozrejmým predpokladom jej fungovania".


Text Vyšehradskej deklarácie podpísanej 15. februára 1991



Deklarácia o spolupráci Českej a Slovenskej Federatívnej republiky, Poľskej republiky a Maďarskej republiky na ceste európskej integrácie.


Bratislavské stretnutie prezidentov, predsedov vlád, ministrov zahraničných vecí a poslancov Českej a Slovenskej Federatívnej republiky (ČSFR), Poľskej republiky (PR) a Maďarskej republiky (MR) začalo vytváranie nového základu a foriem politickej, ekonomickej a kultúrnej spolupráce v zmenenej situácii v strednej Európe.

Podobnosť vývoja situácie v uplynulých desaťročiach stimuluje tieto tri štáty k dosiahnutiu dohodnutých ťažiskových cieľov:

- v plnom zmysle obnovenie štátnej suverenity, demokracie a slobody;

- likvidácia všetkých existujúcich spoločenských, ekonomických a duchovných pozostatkov totalitného systému;

- vybudovanie parlamentnej demokracie, moderného právneho štátu, dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd;

- vytvorenie moderného trhového hospodárstva;

- plné zapojenie sa do európskeho politického, hospodárskeho, bezpečnostného a právneho systému.


Totožnosť cieľov a podobnosť ciest vedúcich k ich dosiahnutiu stavajú tieto tri krajiny v mnohých oblastiach pred zhodné úlohy. Koordinácia ich úsilia – pri dodržiavaní národných zvláštností – zvyšuje šance na dosiahnutie žiaducich výsledkov a približuje realizáciu ich cieľov.

Základom intenzívneho rozvoja spolupráce troch krajín sú veľmi významné a podobné zmeny, ktoré v nich prebiehajú, systém tradičných vzťahov vytvorený historickým vývojom, kultúrne a duchovné dedičstvo a spoločné korene náboženských tradícií. Vo všestrannej, bohatej kultúre tu žijúcich národov je obsiahnuté aj základné bohatstvo európskeho duchovného života. Dlhodobé vzájomné duchovné, kultúrne a ekonomické ovplyvňovanie, založené na prirodzenej dejinnej evolúcii a vyplývajúce z nášho susedstva, môže napomáhať tejto spolupráci.

Spolupráca spoločenstiev národov a občanov troch krajín je nevyhnutnou podmienkou spoločného rozvoja, ktorá v každej z týchto krajín umožní výstavbu všestranne demokratického spoločenského poriadku, založeného na základných ľudských slobodách, slobode podnikania, na právnej zvrchovanosti, tolerancii, duchovných a kultúrnych tradíciách a rešpektovaní morálnych hodnôt.

Signatári deklarácie rešpektujú právo všetkých iných národov na súčasné vyjadrenie ich svojbytnosti. Zdôrazňujú, že národnostné, etnické, náboženské a jazykové menšiny musia mať možnosť využívať, v súlade s tradičnými európskymi hodnotami a medzinárodnými dokumentmi o ľudských právach, všetky práva v oblasti politického, sociálneho, hospodárskeho a kultúrneho života, vrátane oblasti vzdelania.

V zjednotenej Európe, na vytváraní ktorej sa chcú tri krajiny aktívne podieľať, je možné zachovanie národnej kultúry a národných zvláštností pri súčasnom rozvoji uplatňovania všeobecnej ľudskej hierarchie hodnôt. Kľúčovou otázkou duchovného a materiálneho rozvoja stredoeurópskeho regiónu a neodmysliteľným predpokladom vytvorenia vzájomne výhodnej spolupráce s vyspelými európskymi krajinami a integračnými zoskupeniami je dôsledné uplatňovanie ideálov občianskej spoločnosti. Vychádzajúc z najdôležitejšieho prvku európskeho dedičstva – z univerzálnych ľudských hodnôt a opierajúc sa o vlastnú národnú identitu, je potrebné vytvoriť ľudské spoločenstvo vzájomne harmonicky spolupracujúce, tolerantné k jednotlivcom, rodinným, miestnym, regionálnym a národnostným komunitám, ktoré nie je zaťažené nenávisťou, nacionalizmom, xenofóbiou a spormi so susedmi.

Signatári deklarácie sú presvedčení, že vo svetle pred nimi stojacich politických, ekonomických a sociálnych potrieb a úsilia zameraného na obnovu uskutočňovanú na demokratickom základe, je ich spolupráca dôležitým krokom na ceste smerujúcej k európskej integrácii.

Signatári deklarácie vyjadrujú spoločnú vôľu k nižšie uvedeným praktickým krokom:

- zladiť na základe záujmu jednotlivých krajín úsilie slúžiace na vytvorenie spolupráce a pevných väzieb s európskymi inštitúciami a uskutočňovať konzultácie o otázkach týkajúcich sa ich bezpečnosti;

- usilovať sa o vytváranie nerušených vzťahov medzi ich občanmi, inštitúciami, cirkvami i spoločenskými organizáciami;

- rozvíjať hospodársku spoluprácu na trhovom základe v prospech voľného pohybu kapitálu a pracovných síl, vzájomne výhodný obchod s tovarom a službami, ďalej sa usilovať o to, aby boli vytvorené priaznivé podmienky pre priamu spoluprácu medzi podnikmi a pre zahraničné kapitálové investície slúžiace rastu hospodárskej efektivity;

- venovať mimoriadnu pozornosť rozvoju dopravnej infraštruktúry spájajúcej ich navzájom aj s inými časťami Európy, zvlášť v smere sever-juh, a ďalej zladiť ich energetické systémy, ako aj rozvoj telekomunikačných sietí;

- rozšíriť spoluprácu v oblasti ekológie;

- vytvoriť zodpovedajúce podmienky pre nerušenú výmenu informácií, tlačovín, kultúrnych statkov a hodnôt;

- formovať spoločným úsilím mnohostrannú spoluprácu v záujme vytvárania optimálnych podmienok pre plné zaistenie práv národnostných menšín žijúcich na ich území;

- prispievať k vzájomne výhodnej spolupráci zainteresovaných územných samosprávnych orgánov a k vytváraniu subregionálnych kontaktov.

Signatári deklarácie vyhlasujú, že ich spolupráca nebude žiadnym spôsobom narušovať alebo obmedzovať ich vzťahy s inými štátmi a nebude namierená proti záujmom ostatných krajín.

Spolupráca signatárov bude uskutočňovaná prostredníctvom stretnutí a konzultácií na rôznych úrovniach a rôznymi formami.

Dané vo Vyšehrade dňa 15. februára 1991 v troch pôvodných vyhotoveniach, všetky v jazyku českom, poľskom a maďarskom, pričom všetky znenia majú rovnakú platnosť.

Podpísaní:

Václav Havel, prezident Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky

Lech Walesa, prezident Poľskej republiky

József Antall, predseda vlády Maďarskej republiky