Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Uchádzačom v tendroch bude naďalej stačiť výpis z registra trestov

Na ilustračnej snímke Úrad pre verejné obstarávanie Foto: TASR/Martin Baumann

Podstatou neschválenej novely zákona bolo, aby uchádzač musel preukázať svoju bezúhonnosť odpisom z registra trestov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Uchádzačom vo verejnom obstarávaní bude aj naďalej stačiť doloženie výpisu z registra trestov. V parlamente dnes neprešla novela zákona o verejnom obstarávaní od SaS a OĽaNO-NOVA, ktorej podstatou bolo, aby uchádzač musel preukázať svoju bezúhonnosť odpisom z registra trestov.

Podľa opozície tak malo byť možné odhaliť aj uchádzačov alebo záujemcov, ktorí súdne konanie ukončili dohodou o vine a treste. Tieto informácie totiž sú na odpise z registra trestov.

V súčasnom zákone o verejnom obstarávaní sa z hľadiska trestných činov uvádza, že na tendri sa môže zúčastniť ten, kto nebol právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie, trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev, trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania alebo podporovania teroristickej skupiny, trestný čin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme, trestný čin obchodovania s ľuďmi, trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s podnikaním alebo trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.