Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenská víťazka Učiteľa roka neprešla do finále Global Teacher Prize

Na snímke Zuzana Tkáčová, učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach, ktorá sa stala prvou víťazkou v súťaži Učiteľ Slovenska 2. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Medzi finálovú desiatku sa dostalo päť žien a päť mužov z Gruzínska, Brazílie, Holandska, Spojeného kráľovstva, Indie, USA, Argentíny, Austrálie, Japonska a Kene. Ocenenie udeľuje Nadácia Varkey.

Dubaj 23. marca (TASR) – Zuzana Tkáčová, učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach, ktorá zvíťazila v prvom ročníku súťaže Učiteľ Slovenska, postúpila na celosvetovú súťaž Global Teacher Prize do Dubaja. Medzi desiatich finalistov však nepostúpila.

Finále súťaže Global Teacher Prize sa uskutoční v nedeľu 24. marca v Dubaji. "Snaha bola dostať sa medzi desiatku, pretože takéto podržanie Slovenska a ukázanie, že čo robíme, by bolo super, ale na druhej strane som si uvedomila, že možno by to bola veľmi veľká záťaž, ktorá by mi ubrala z toho času, ktorý si myslím, že je potrebné investovať v prvom rade na Slovensku," vysvetlila pre TASR Tkáčová. Ako doplnila, na Slovensku pracuje na viacerých projektoch a uvedomuje si, že v slovenskom školskom systéme je stále čo meniť.

"Napriek tomu, že možno uberiem slávu Slovensku v tom celosvetovom merítku, na Slovensku mám stále veľa vecí, ktoré chcem dotiahnuť," povedala.

Medzi finálovú desiatku sa dostalo päť žien a päť mužov z Gruzínska, Brazílie, Holandska, Spojeného kráľovstva, Indie, USA, Argentíny, Austrálie, Japonska a Kene. Ocenenie udeľuje Nadácia Varkey.

Všetkých nominovaných učiteľov, ktorí postúpili do finále, hodnotila odborná komisia. Tá vyberala zoznam najlepších 50 a následne aj finálnu desiatku spomedzi všetkých učiteľov.

Porota pozostáva z verejných činiteľov, riaditeľov škôl, akademických pracovníkov, novinárov, podnikateľov, riaditeľov firiem, vedeckých pracovníkov a mediálne známych osobností z celého sveta. Ich spoločným cieľom je vyzdvihnutie dôležitosti práce, ktorú učitelia robia, na čo im slúži komplexný zoznam hodnotiacich kritérií.

vyslaná spravodajkyňa TASR Simona Ivančáková