Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Údajného člena bankomatovej mafie Petra T. oslobodili spod obžaloby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade odcudzenia auta, ktoré prevážalo státisíce eur rôznych spoločností, sa Peter T. postavil opäť pred súd v marci tohto roka.

Bratislava 17. mája (TASR) - Údajného člena bankomatovej mafie Petra T. na štvrtkovom súdnom pojednávaní Okresný súd Bratislava IV oslobodil spod obžaloby pre krádež auta prevážajúceho peniaze viacerých spoločností.

"Okresný súd Bratislava IV oslobodil spod obžaloby prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava IV, pretože nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný. Poškodení boli odkázaní s nárokom na náhradu škody na občianske súdne konanie," povedal pre TASR hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Rozsudok nie je právoplatný, prokuratúra sa odvolala.

V prípade odcudzenia auta, ktoré prevážalo státisíce eur rôznych spoločností, sa Peter T. postavil opäť pred súd v marci tohto roka. Obžaloba tvrdí, že na ťažnom oku ukradnutého auta našli DNA obžalovaného. Okrem toho majú podľa obžaloby ďalšie dôkazy, ktoré preukazujú, že pri krádeži bol.

Peter T. namieta, že s krádežou nič nemá. Tvrdí, že sa dlhšie obdobie živí opravou áut a jeho DNA sa tam mohla dostať hocikedy. Auto mali podľa Markízy ukradnúť dvaja páchatelia v gumených maskách a reflexných vestách koncom roka 2013 pri Devínskej Novej Vsi.

Peter T. si v minulosti odpykával trest v Českej republike, odkiaľ ho na výkon zvyšku trestu odňatia slobody previezli v lete 2016 na Slovensko. Výkon trestu v ČR bol tiež dôvodom, prečo v minulosti vylúčili Petra T. v prípade bankomatovej mafie na Slovensku na samostatné konanie.

V kauze bankomatovej mafie Krajský súd (KS) v Trnave zrušil v septembri minulého roka pôvodný rozsudok Okresného súdu Trnava zo septembra 2016 a vec vrátil na nové prerokovanie a rozhodnutie. Senát KS tak urobil z dôvodu procesných pochybení. Okresný súd v Trnave pôvodne v roku 2016 všetkých štyroch obžalovaných - J. G., M. K., M. K. a M. D. oslobodil. Podľa rozsudku nebolo dokázané, že skutky spáchali.

KS v Trnave zároveň v apríli minulého roku zastavil stíhanie voči obžalovanému J. G., údajnému šéfovi gangu, ktorý medzičasom zomrel. Podľahol zraneniu počas policajného zásahu pri krádeži motorového vozidla, na ktorej sa aktívne zúčastnil.

Muži boli obžalovaní z krádeží bankomatov na západe Slovenska, v Česku a Rakúsku od roku 2010. Bankomaty vytrhávali zo stien, takto mali ukradnúť 25 bankomatov. Na lúpeže používali kradnuté autá rozličných značiek.