Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Udalosti v Hirošime sú mementom pre súčasnosť, tvrdí rezort zahraničia

Na archívnej snímke sa ľudia modlia za obete zhodenia atómovej bomby pred pamätníkom v Parku mieru pri príležitosti 72. výročia zhodenia atómovej bomby na mesto Hirošima 6. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Dátum zhodenia bomby 6. augusta sa odvtedy stal Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní - známy je aj pod názvom Deň Hirošimy.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Zhodenie atómovej bomby na japonské mesto Hirošima nasledované bombardovaním mesta Nagasaki je živým mementom pre súčasnosť a umocňuje cieľ dosiahnuť svet bez jadrových zbraní. V centre tohto úsilia zostáva zachovanie a ďalšie posilňovanie existujúcej odzbrojovacej architektúry, ktorej jadro tvorí Zmluva o nešírení jadrových zbraní (NPT). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to uviedlo pri príležitosti 75. výročia tragických udalostí. TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor ministerstva.

"Aj keď tieto udalosti viedli k ukončeniu druhej svetovej vojny, ich následky spôsobili nesmierne utrpenie a demonštrovali hrozivú ničivosť tohto druhu zbrane," pripomína ministerstvo.

Po dlhé desaťročia NPT predstavuje podľa MZVEZ hrádzu proti šíreniu jadrových zbraní. Zároveň prispieva k znižovaniu medzinárodného napätia a budovaniu a upevňovaniu vzájomnej dôvery medzi štátmi.

"Slovenská republika potvrdzuje svoju podporu NPT a jej trom pilierom - jadrovému odzbrojeniu, jadrovému nešíreniu a mierovému využívaniu jadrovej energie. Vyjadruje taktiež podporu Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu vo Viedni, ktorá zohráva v procese implementácie NPT kľúčovú úlohu a dohliada na mierové využívanie jadrovej energie," vyhlásil rezort diplomacie.

Pred 75 rokmi zhodilo americké letectvo atómovú bombu na japonské mesto Hirošima. Pri udalosti zahynulo takmer 80.000 ľudí. Dátum zhodenia bomby 6. augusta sa odvtedy stal Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní - známy je aj pod názvom Deň Hirošimy. O tri dni neskôr, 9. augusta 1945, zhodilo americké letectvo atómovú bombu aj na japonské mesto Nagasaki. Odvtedy je 9. august Dňom Nagasaki. Japonsko niekoľko dní po zhodení bômb kapitulovalo, čím sa skončila druhá svetová vojna v Ázii.