Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Úderom polnoci prišli poslanci o trestnoprávnu imunitu

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Trestnoprávnu imunitu poslancov zrušil parlament 26. júla.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Poslancov Národnej rady SR viac trestnoprávna imunita nechráni. Úderom dnešnej polnoci vstúpila do účinnosti novela Ústavy SR a s ňou súvisiaca novela Trestného poriadku, ktorá túto výsadu členom zákonodarného zboru odoberá.

"Chýbať mi nebude. Ja mám ešte aj tú výhodu, že ma vozia, teda nehrozia mi žiadne priestupky, aj keď priestupkovú imunitu sme zrušili už dávno," povedal predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Pripomenul, že on bol vždy zástancom zrušenia poslaneckej imunity a je preto rád, že sa tento príbeh skončil. "Celé politické spektrum sa zhodlo na jej zrušení a priblížil sa tak ten pohľad rovnosti všetkým občanom," povedal Paška.

Trestnoprávnu imunitu poslancov zrušil parlament 26. júla. Za zmenu Ústavy SR hlasovalo 144 poslancov a za príslušnú novelizáciu Trestného poriadku 145. Proti nebol nikto.

Zrušenie podporili všetky parlamentné strany

Na zrušení trestnoprávnej imunity sa dohodli spoločne všetky parlamentné strany. Poslanci sú tak od dnešného dňa nepostihnuteľní už len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie, a to aj po skončení ich mandátu. Na vzatie poslanca do väzby je však nevyhnutný súhlas parlamentu. Na zadržanie člena snemovne v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu je potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Ak k nemu nedôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine bude polícia musieť upovedomiť predsedu NR SR a šéfa spomínaného výboru.

Trestnoprávnu imunity majú stále sudcovia

Poslanci však trestnoprávnu imunitu v rozsahu, akú mali doteraz členovia zákonodarného zboru, naďalej ponechali sudcom. "Rozhodli sme sa, že v tejto chvíli budeme plniť objednávku v tom rozsahu, v akom ju chápeme, že od verejnosti prišla. Teda zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov," vysvetlil pred časom Radoslav Procházka (KDH).

Na jeseň po dokreovaní Súdnej rady SR by sa však malo začať pracovať na zmene. Paška takýto zámer potvrdil, avšak zdôraznil potrebu diskusie. Verí, že v spolupráci so zástupcami sudcovského stavu a ministra spravodlivosti vznikne novela ústavy, ktorou prídu sudcovia o trestnoprávnu imunitu. Priestupkovú imunitu si poslanci zrušili už koncom minulého volebného obdobia.