Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ÚDZS: Návrh regulácie zisku zdravotných poisťovní z rokovania stiahli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Regulácia zisku zdravotných poisťovní má podľa ÚDZS potenciál prilákať nové investície v zdravotníckom sektore a priniesť pridanú hodnotu pre poistencov.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Návrh zákona, týkajúci sa regulácie zisku zdravotných poisťovní, z minulotýždňového (29. 9.) rokovania vlády na žiadosť ministra hospodárstva a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) dočasne stiahli. Tvrdí to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ako TASR informovala jeho hovorkyňa Monika Hudecová, má sa o ňom ešte diskutovať.

"Slovensko nikdy nebolo tak blízko k nastaveniu kvalitnej a transparentnej regulácie zisku zdravotných poisťovní ako na minulotýždňovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady a následne koaličnej rady, kde k nej nemali členovia výhrady," povedala hovorkyňa.

Diskusia sa má realizovať okrem šéfa rezortu hospodárstva aj medzi predsedníčkou ÚDZS Renátou Blahovou a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Úrad pre dohľad verí, že návrh získa podporu naprieč celým politickým spektrom.

Poukázal tiež na to, že ide o takmer šesť miliárd eur ročne, ktoré by v systéme zdravotníctva mali byť spravované efektívnejšie. Profitoval by z toho najmä pacient. "Oligopol troch zdravotných poisťovní, ktorý je na Slovensku dlhodobo bez regulácie ich zisku, nemá v Európskej únii obdobu," tvrdí úrad.

Rokovať by sa malo aj o téme, týkajúcej sa tvorby fondu kvality zdravia. Ten by mohol priniesť definíciu kritéria kvality, ktorého plnenie by mohlo ovplyvniť výšku prípustného zisku poisťovní. Kritériá kvality by mali napríklad hodnotiť aj pokrytie ambulantnej siete všeobecných lekárov v okresoch naprieč celým Slovenskom. Tú má v prípade schválenia zdravotníckej reformy monitorovať práve úrad.

Regulácia zisku zdravotných poisťovní má podľa ÚDZS potenciál prilákať nové investície v zdravotníckom sektore a priniesť pridanú hodnotu pre poistencov. Takýto krok považuje za riešenie na zabezpečenie stability a predvídateľnosti trhu.

"Chceme zdôrazniť, že nový návrh legislatívy garantuje všetkým zdravotným poisťovniam plynulý chod prevádzky pri zohľadnení potreby regulácie zisku a maximalizácie využitia limitovaných verejných zdrojov na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre občanov," uzavrel ÚDZS.

Ako pre TASR uviedol k tejto téme hovorca SaS Ondrej Šprlák, momentálne sa hľadá kompromisné riešenie.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová v reakcii pre TASR zdôraznila, že pre ministerstvo je pacient a starostlivosť o neho prioritou. "Regulácia zisku zdravotných poisťovní je jednou z priorít – precízne a férovo nastaviť podmienky trhu s prihliadnutím pacienta na prvom mieste. Rokovania v tejto problematike pokračujú," dodala s tým, že šéf rezortu bude po ich ukončení následne informovať o detailoch.