Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pitvu možno počas života odmietnuť, uviedol ÚDZS

Ilustračné foto Foto: TASR

Pitvu možno vykonať aj napriek odmietnutiu, ak existuje podozrenie, že mŕtva osoba bola chorá na prenosné ochorenie alebo že je telo kontaminované rádioaktívnymi látkami.

Bratislava 16. mája (TASR) - Pitvu je možné počas života odmietnuť, vlani o to požiadalo 91 ľudí. Celkovo úrad eviduje 1755 takýchto žiadostí. Vyplýva to zo správy o činnosti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za minulý rok.

Právo na odmietnutie pitvy si môže občan, prípadne jeho zákonný zástupca uplatniť na úrade. Žiadosť sa má písomne podať cez formulár, ktorý sa nachádza na stránke ÚDZS. Po jeho doručení posiela úrad potvrdenie o jeho zaevidovaní. Uchováva ho desať rokov odo dňa úmrtia osoby.

Pitvu možno vykonať aj napriek odmietnutiu, ak existuje podozrenie, že mŕtva osoba bola chorá na prenosné ochorenie alebo že je telo kontaminované rádioaktívnymi látkami. Rovnako tiež v prípade náhleho úmrtia, ak príčina smrti nie je zjavná. "Ak bola pitva odmietnutá, možno ju napriek tomu vykonať aj pri pochybnostiach lekára, ktorý vykonal prehliadku mŕtveho, o príčine smrti alebo o okolnostiach, za ktorých smrť nastala, taktiež po odbere orgánov alebo tkanív od mŕtveho darcu, v prípadoch násilnej smrti alebo z dôvodov ustanovených Trestným poriadkom," ozrejmil úrad na svojom webe.