Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ÚDZS podal trestné oznámenie pre nezákonné prepoisťovanie

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Košiciach, archívna snímka. Foto: TASR – František Iván

Trestné oznámenie bolo na Generálnu prokuratúru SR doručené 28. októbra.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) podal trestné oznámenie v súvislosti s podozreniami z nezákonného prepoisťovania poistencov. Týkať sa majú prihlášok do všetkých troch zdravotných poisťovní. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Trestné oznámenie bolo na Generálnu prokuratúru SR doručené 28. októbra. "Preverenie týchto podozrení, ako aj skúmanie toho, ktoré konkrétne osoby sa mohli v tejto súvislosti dopustiť protiprávneho konania, je už v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní. Úrad je v tejto veci pripravený poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť," doplnila Hudecová.

Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií koncom októbra upozornil, že desiatky tisíc ľudí z najchudobnejších komunít každoročne menia zdravotnú poisťovňu. Tiež, že prepoisťovanie prináša pochybné obchodné praktiky a problémy pre poistencov. Prepoisťovanie má byť koncentrované v najchudobnejších komunitách a obciach, kde žijú rómske komunity.