Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚDZS naďalej preveruje lekárov pre dezinformácie v dvoch prípadoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu, že pandémia je aktuálne na ústupe, komisia podľa hovorkyne považuje za potrebné pokračovať v preverovaní takýchto neprípustných postupov u lekárov.

Bratislava 6. mája (TASR) - Etická komisia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) naďalej preveruje podnety v prípade dvoch lekárov, ktorí spochybňujú ochorenie COVID-19 či očkovanie. Úrad zároveň začal v súčinnosti so zodpovednými inštitúciami ďalšie konania. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Etická komisia, zriadená predsedníčkou úradu Renátou Bláhovou, pôvodne preverovala podnety na piatich lekárov. "V troch prípadoch komisia odporučila predsedníčke úradu ukončiť eskalačný mechanizmus, v dvoch prípadoch radí naďalej pokračovať. V centre pozornosti stále zostávajú lekári Peter Lipták a Andrej Janco, u ktorých úrad začal ďalšie konania v súčinnosti s ďalšími zodpovednými inštitúciami vrátane Štátneho ústavu na kontrolu liečiv a vyšším územným celkom," spresnila Hudecová.

Aj napriek tomu, že pandémia je aktuálne na ústupe, komisia podľa hovorkyne považuje za potrebné pokračovať v preverovaní takýchto neprípustných postupov u lekárov. „Pre pacientov je kľúčové, aby lekársku profesiu vykonávali odborníci s vysokým stupňom odbornej aj morálnej integrity, v súlade s Etickým kódexom zdravotného pracovníka“, uviedla predsedníčka komisie a členka Súdnej rady SR Katarína Javorčíková.

Okrem toho sa komisia na stretnutí zaoberala aj inými témami. "Na úrade sme zaznamenali narastajúci počet podnetov na istého súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý pôsobí na celom Slovensku. Situácia sa javí ako vážna, preto všetky prijaté podnety starostlivo prešetrujeme. Ak sa počiatočné obavy potvrdia a úrad zistí pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, sme pripravení vyvodiť dôsledky," podotkol zástupca predsedníčky úradu a člen komisie Michal Palkovič.