Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Úrad pre zdravotú starostlivosť udelil vlani pokuty za 140 050 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má kompetenciu uložiť pokutu poistencom alebo platiteľom poistného za nesplnenie povinností ustanovených zákonom.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) uložil vlani poistencom a platiteľom poistného za porušenie alebo nesplnenie povinností ustanovených príslušnými právnymi predpismi pokuty vo výške 140 050 eur.

Z nich sa doteraz uhradili pokuty za 116 750 eur. Vyplýva to zo Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2020, ktorú úrad zverejnil na svojom webe.

Z celkovej výšky pokút uložených ústredím a pobočkami úradu predstavovala výška pokút poistencom a platiteľom poistného sumu 8900 eur, pokuty poskytovateľom zdravotnej starostlivosti boli vo výške 113.250 eur a napríklad pokuty zdravotným poisťovniam boli v hodnote 15.300 eur.

V roku 2020 ÚDZS celkovo vydal 129 právoplatných pokút poistencom a platiteľom poistného. Poistenci najčastejšie porušovali zákon pri povinnosti oznámiť zmenu alebo vznik platiteľa poistného, úrad zaznamenal viac ako 73.290 takýchto pochybení. ÚDZS evidoval aj viac ako 55.985 porušení pre neoznámenie platiteľa poistného, po zmene zdravotnej poisťovne. Tiež zaznamenal 27.555 porušené povinnosti pre nepodanie prihlášky na verejné zdravotné poistenie v zákonom stanovenej lehote.

Platitelia poistného najviac porušovali zákon tým, že neuhrádzali preddavky na zdravotné poistenie včas a v správnej výške - ÚDZS v tejto veci zaznamenal vyše 862.000 pochybení.

ÚDZS má kompetenciu uložiť pokutu poistencom alebo platiteľom poistného za nesplnenie povinností ustanovených zákonom. Zväčša ide o plnenie oznamovacích povinností voči zdravotným poisťovniam.