Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ÚDZS: Všeobecná zdravotná poisťovňa a Dôvera sú v strate

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Súkromná Union zdravotná poisťovňa evidovala zisk 1,1 milióna eur.

Bratislava 10. februára (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a súkromná Dôvera boli ku koncu vlaňajška v strate. Súkromná Union zdravotná poisťovňa bola v zisku. Vyplýva to z výsledkov ich hospodárenia, ktoré zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

VšZP zaznamenala stratu 147 miliónov eur, Dôvera zase 13,8 milióna eur. Súkromná Union zdravotná poisťovňa evidovala zisk 1,1 milióna eur. Platobná schopnosť zdravotných poisťovní je podľa ÚDZS zabezpečená.

ÚDZS informoval, že v roku 2022 vykázali zdravotné poisťovne súhrne stratu 160 miliónov eur. "Na základe predbežných neauditovaných výkazov bolo poistné v hrubej výške za rok 2022 6,1 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 6 percent v porovnaní s rokom 2021. Náklady na zdravotnú starostlivosť vzrástli predbežne o 8 percent," priblížil.

Ozrejmil, že zvýšené náklady a následná strata boli ovplyvnené okrem iného nekonzistentným prístupom k tvorbe technických rezerv či netransparentným nastavením úhradových mechanizmov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Vplývali na to podľa neho tiež makroekonomické zmeny, ktoré súviseli s nárastom cien, a väčší objem poskytnutej zdravotnej starostlivosti, ktorá bola v predchádzajúcom roku pre pandémiu odložená.