Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Uhlíková stopa prírodného stromčeka je asi 4 kilá CO2, umelého 40 kíl

Ilustračná foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pri živých stromčekoch mávajú ľudia výčitky svedomia či pocity viny, že pre nich vyrúbali tisíce stromov. Vianočné stromčeky sa pestujú v špeciálnych lesných škôlkach a po výrube sa vždy nasadia nové.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Uhlíková stopa prírodného stromčeka je asi štyri kilogramy oxidu uhličitého (CO2). Pri umelom vianočnom stromčeku je to 40 kíl CO2. Na sociálnej sieti to uviedla Zelená linka ministerstva životného prostredia.

"Rozdiel je spôsobený hlavne tým, že umelé stromčeky sa väčšinou vyrábajú z PVC, ktorý sa vyrába z ropy," poukázali environmentalisti. To znamená, že na to, aby bol umelý stromček tou udržateľnejšou voľbou, museli by sme ho používať viac ako desať rokov. Pri výrobe umelých stromčekov vznikajú emisie skleníkových plynov a, naopak, živé stromčeky počas svojho rastu oxid uhličitý pohlcujú.

Pri živých stromčekoch mávajú ľudia výčitky svedomia či pocity viny, že pre nich vyrúbali tisíce stromov. Vianočné stromčeky sa však pestujú v špeciálnych lesných škôlkach a po výrube sa vždy nasadia nové. "Počas svojho rastu môžu slúžiť ako biotopy voľne žijúcich živočíchov a prispievajú k spomaľovaniu erózie. Na jednom hektári pôdy sa vypestuje približne 7000 stromčekov," priblížila Zelená linka. Dodala, že toto množstvo naviaže v priebehu desaťročného rastu okolo 145 ton CO2 a za rovnaký čas vyprodukuje viac ako 100 ton kyslíka.

"Dobrou alternatívou môže byť aj kúpa živého stromčeka v kvetináči alebo namiesto vianočného stromčeka v obývačke môžete rovno jeden strom zasadiť. Pokiaľ ešte nie je pôda zamrznutá, môžete sadiť," radia environmentalisti.

V prípade kúpy umelého stromčeka odporúčajú zvoliť taký, ktorý nie je vyrobený z PVC, ale z ekologickejších materiálov. "Taktiež si vyberte radšej stromček, ktorý bol vyrobený na Slovensku a nemusel k vám cestovať cez pol sveta," podotkli.