Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

ÚHP odobril štúdiu uskutočniteľnosti obnovy historickej budovy SND

V pozadí uprostred historická budova Slovenského národného divadla (SND). Foto: TASR/Michal Svítok

Manažment SND už v minulosti upozornil, že celkový proces rekonštrukcie historickej budovy vrátane projektových príprav, výberu zhotoviteľa i samotných prác bude trvať niekoľko rokov.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií (MF) SR odobril štúdiu uskutočniteľnosti rekonštrukcie historickej budovy SND a odporučil pokračovanie v projekte. Vyplýva to z hodnotenia analytikov ministerstva v hodnotení na webe rezortu.

Štúdia uskutočniteľnosti okrem odôvodnenia projektu a analýzy nákladov stanovuje aj víziu budúcej prevádzky budovy. "Investícia do historickej budovy SND je potrebná. Objekt vyžaduje rekonštrukciu z dôvodu zlého technického stavu, poškodených divadelných technológií, aj morálnej zastaranosti vnútorných priestorov," potvrdzujú analytici.

V štúdii sú náklady obnovy vyčíslené na 46 miliónov eur s DPH, pričom 26 miliónov eur má stáť stavebná a reštaurátorská časť, zvyšok sa týka výmeny divadelnej technológie. ÚHP upozornil, že v prípade výstavby nového objektu, spĺňajúceho potrebné podmienky na účel a prevádzku, by sa náklady vyšplhali na 74 miliónov eur, drahšie by vyšla aj možnosť riešenie prostredníctvom predĺženia zadnej prístavby budovy. "Rekonštrukcia historickej budovy v súčasnom rozsahu je najvýhodnejšou alternatívou," uviedli.

Poukázali zároveň na to, že predpokladané náklady na stavebnú časť rekonštrukcie sú vyššie ako výpočet nákladov MF SR. V odporúčaní preto vyzýva vyhodnotiť potenciál na zníženie celkových nákladov porovnaním ceny a riešenia s referenčnými projektmi. Rovnako odporúča zvýšiť plánované využitie historickej budovy prostredníctvom vyššieho počtu divadelných predstavení alebo organizácie iných kultúrno-spoločenských podujatí. Ministerstvu kultúry zároveň ÚHP odporúča, aby aktualizovalo investičný plán rezortu a projektu rekonštrukcie historickej budovy SND stanovilo prioritu.

V ďalších krokoch bude nasledovať štátna expertíza stavebného zámeru, ktorá určí aj predbežnú hodnotu zákazky. Po expertíze bude môcť MF začať rokovanie o uvoľnení prostriedkov na vypracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie.

Manažment SND už v minulosti upozornil, že celkový proces rekonštrukcie historickej budovy vrátane projektových príprav, výberu zhotoviteľa i samotných prác bude trvať niekoľko rokov.

"Kvalitná a kontinuálna práca na dokumentácii k historickej budove SND priniesla svoj výsledok, keď odborníci z Úradu hodnoty za peniaze schválili zámer na rekonštrukciu historickej budovy SND. Postupne, krok za krokom sa približujeme k splneniu toho, čo historickej budove dlžíme," skonštatovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Projekt je na začiatku investičného procesu a aktuálne je rozpracovaný na úrovni stavebného zámeru. V ďalšom kroku bude vyhlásené verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie a realizáciu stavby, ktorej súčasťou bude aj architektonická štúdia. Podľa posledných odhadov SND ak bude proces pokračovať bez komplikácií, víťaz súťaže na projekt by mohol byť vysúťažený v polovici budúceho roka.