Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Uhrík:Hnutie Republika je otvorené konštruktívnej opozičnej spolupráci

Milan Uhrík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Otázny je podľa lídra Republiky postoj a hlasovanie nezaradeného Tomáša Tarabu a jeho poslancov, pretože viackrát túto vládu podržali a znemožnili odvolanie ministra financií Igora Matoviča.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Mimoparlamentné hnutie Republika je vždy otvorené konštruktívnej opozičnej spolupráci a zmysluplným rokovaniam. Nemusia mať nevyhnutne podobu podpísaných deklarácií, dôležité sú činy. Pre TASR to uviedol predseda hnutia Milan Uhrík v reakcii na návrh Smeru-SD o dohode na podpore nevyhnutných zákonov a termíne predčasných volieb. V Republike pôsobí viacero parlamentných poslancov.

"Na rozdiel od kolegov v Smere však nie sme takí optimistickí napríklad v schopnosti parlamentu prijímať zákony v boji proti energetickej kríze, keďže politici z vládnej koalície dokážu dobabrať ešte aj to," poznamenal Uhrík.

Otázny je podľa lídra Republiky postoj a hlasovanie nezaradeného Tomáša Tarabu a jeho poslancov, pretože viackrát túto vládu podržali a znemožnili odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). "Predčasné voľby každopádne treba čím skôr," dodal Uhrík.

Fico navrhol dohodu medzi predsedami vládnych strán, parlamentných opozičných strán a nezaradenými poslancami. Súčasťou dohody má byť garantovanie schopnosti Národnej rady SR prijať nevyhnutné zákony proti zdražovaniu a pre dostatok energií, na ktorých sa strany dohodnú. Druhým bodom dohody má byť stanovenie presného legislatívneho postupu, ktorý bude viesť k predčasným voľbám v prvej polovici roka 2023.