Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Úrad jadrového dozoru nezaznamenal zvýšenie radiačnej úrovne v SR

Na archívnej snímke kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ 15. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Ministerstvo životného prostredia spoločne so SHMÚ informovali, že situácia v prípade radiácie je pod kontrolou.

Bratislava 25. februára (TASR) - Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR na Slovensku nezaznamenal zvýšenie radiačnej úrovne. Krajine podľa úradu nehrozí riziko pre zvýšenú radiáciu v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na Ukrajine. Pre TASR to uviedla riaditeľka kancelárie úradu Miriam Vachová.

ÚJD sa odvoláva aj na dostupné informácie zdieľaných cez systém USIE, podľa ktorých bola zaznamenaná zvýšená úroveň radiácie vo vylúčenej zóne jadrovej elektrárne Černobyľ.

"Predpokladáme, že zvýšenie radiácie je spôsobené pohybom ťažkej techniky, ktorá rozrušila povrch a uvoľnila častice usadené v pôde v okolí permanentného krytu havarovaného bloku. Rádionuklidy, ktoré sa tam nachádzajú, určite nemôžu spôsobiť závažnú kontamináciu v okruhu väčšom ako 30 kilometrov (konzervatívny odhad)," uviedla Vachová.

Z toho podľa ÚJD vyplýva že pre Slovensko nehrozí zvýšenie rizika a na území SR nebolo zaznamenané zvýšenie radiačnej úrovne. "Radiačnú situáciu v SR permanentne sleduje radiačný monitoring Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a Úradu verejného zdravotníctva SR," podotkla riaditeľka. ÚJD deklaruje, že dôsledne monitoruje situáciu spôsobenú vojenským konfliktom na Ukrajine.

Ministerstvo životného prostredia spoločne so SHMÚ informovali, že situácia v prípade radiácie je pod kontrolou. "Hodnoty radiácie v ovzduší na Slovensku sú aktuálne na úrovni dlhodobého prírodného pozadia – 100 až 200 nSv/h. Tieto hodnoty radiácie monitorujú odborníci SHMÚ v desaťminútových intervaloch," informovali TASR z rezortu životného prostredia. Verejnosť môže dáta vidieť v reálnom čase na webe SHMÚ. Každá meracia stanica má k dispozícii verejne dostupné hodnoty za posledný mesiac.

Ukrajinský úrad pre jadrovú energiu v piatok informoval, že zaznamenal zvýšenú mieru radiácie v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ. Údaje z automatizovaného systému monitorovania radiácie SaveEcoBot, ktoré sú dostupné online, potvrdzujú, že kontrolné úrovne gama žiarenia boli prekročené na značnom počte pozorovacích bodov v uzavretej zóne. Úroveň žiarenia však nedosahuje kritickú úroveň. Oblasť vo štvrtok (24. 2.) ovládli ruskí vojaci.