Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

UK a UNB sa dohodli na výučbe medikov a postavení prednostov kliník

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Vzájomné vzťahy doteraz upravovali zmluvy z roku 2014, ktoré však už nereflektovali zmeny v zákonných predpisoch.

Bratislava 13. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave a Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) dospeli k dohode o praktickej výučbe medikov a o postavení prednostov kliník. Zmluvy o praktickej výučbe a o výberovom konaní na obsadzovanie funkčných miest prednostov špecializovaných výučbových zariadení v utorok podpísali rektor UK Marek Števček, dekan Lekárskej fakulty (LF) UK Juraj Payer a riaditeľ UNB Alexander Mayer. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Zmluva o praktickej výučbe presne upravuje podmienky pregraduálnej a postgraduálnej výučby, definíciu kliniky a postavenie prednostu kliniky vo vzťahu k LF UK a vo vzťahu k UNB. Na túto zmluvu nadväzuje zmluva o výberovom konaní na obsadzovanie funkčných miest prednostov špecializovaných výučbových zariadení, kde obe strany po rokovaniach dospeli k jednotnému pohľadu na podmienky a proces výberového konania. Zmluvy odsúhlasilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR.

Vzájomné vzťahy doteraz upravovali zmluvy z roku 2014, ktoré však už nereflektovali zmeny v zákonných predpisoch. "Veľmi sa teším, že sa nám podarilo vyplniť dlhoročné právne vákuum. Teraz nás čakajú konkurzy na miesta prednostov, ktorých úlohou je zabezpečiť univerzitný výskum a vedu a rovnako univerzitné vzdelávanie a v tom vidím obrovský význam podpisu týchto zmlúv," povedal Števček.

Rokovania o znení nových zmlúv trvali niekoľko rokov. "LF UK nemôže fungovať bez univerzitnej nemocnice a opačne. Jednotiacim prvkom je práve prednosta, pretože je zodpovedný za vedu, výskum a výučbu, ale aj za zdravotnú starostlivosť. V jeho osobe je zabezpečená symbióza medzi oboma inštitúciami," reagoval Payer. Mayer doplnil, že prevádzkujú viac ako 30 klinických pracovísk pod gesciou UK a UNB. "Každý vedúci pracovník má mať svoje miesto jasne definované a má byť vymenovaný za prednostu, pretože to vplýva na chod celého pracoviska a na zamestnancov. Podmienky zmluvy sú nastavené tak, aby sme držali úroveň akademického vzdelávania prednostov," uzavrel riaditeľ UNB.