Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenské univerzity reagujú na útok na Ukrajinu

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Zároveň UK apeluje na univerzity ako ostrovy kritického myslenia, aby svojou spoločenskou angažovanosťou bojovali proti šíreniu politickej propagandy vedúcej k vojenským konfliktom.

Bratislava 24. februára (TASR) – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave ubezpečuje ukrajinských študentov, ako aj zamestnancov o solidarite s ich neľahkým existenčným postavením. Tak ako v prípade bieloruskej krízy, aj teraz je najväčšia slovenská univerzita pripravená pomôcť študentom a vedeckým pracovníkom, ktorí budú nútení opustiť svoju vlasť, aby mohli na pôde UK pokračovať v štúdiu a práci. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti.

Najväčšia a najstaršia univerzita na Slovensku vyjadruje podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a solidaritu s jej obyvateľmi. "Odmietame agresiu, ktorá ohrozuje slobodu a životy ľudí na Ukrajine a pokúša sa o destabilizáciu mieru v Európe. Ako inštitúcia vyznávajúca slobodu, demokraciu a humanizmus považujeme za svoju povinnosť postaviť sa v týchto pre Ukrajinu ťažkých časoch jednoznačne na stranu nášho suseda," uviedla univerzita.

Zároveň UK apeluje na univerzity ako ostrovy kritického myslenia, aby svojou spoločenskou angažovanosťou bojovali proti šíreniu politickej propagandy vedúcej k vojenským konfliktom. Zároveň, aby všetok intelektuálny potenciál postavili do služby hľadania mierových riešení domácich aj medzinárodných konfliktov.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.



UK prijala opatrenia, ukrajinským študentom odpustí poplatky za ubytovanie


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Univerzita Komenského (UK) v Bratislave po mimoriadnej krízovej porade, ktorú zvolal na štvrtok rektor Marek Števček, prijala viaceré opatrenia na pomoc zamestnancom a študentom z Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller s tým, že napríklad ukrajinským študentom do konca letného semestra odpustí poplatky za ubytovanie na internátoch.

Keďže vojnová situácia niektorých ľudí úplne odrezala od finančných zdrojov, UK v najbližšej dobe osloví všetkých ukrajinských študentov s možnosťou požiadať o mimoriadne štipendium. "Ak niektorí z našich študentov a zamestnancov potrebujú ubytovať svojich najbližších rodinných príbuzných, vyčleníme kapacity na ubytovanie v našich ubytovacích zariadeniach," uviedla najväčšia a zároveň najstaršia univerzita na Slovensku.

Študentom a zamestnancom UK odporúča služby psychologickej poradne UK. "V prípade potreby posilníme kapacity, aby sme pomohli vyrovnať sa s traumatickými skúsenosťami a úzkosťou v súvislosti s aktuálnou situáciou," uviedla univerzita. Zároveň UK prednášajúcich žiada, aby študentom z Ukrajiny poskytli súčinnosť v snahe pomôcť im pokračovať v štúdiu, aj keď majú problém s fyzickou či online účasťou.

Univerzita zriadila jednotný kontaktný bod pre ukrajinských študentov a zamestnancov, ktorí potrebujú podporu, ale aj pre tých, ktorí by chceli pomôcť, napríklad majú voľné ubytovacie kapacity či ponúkajú inú formu pomoci. E-mailová adresa tohto kontaktného bodu je ukrajina@uniba.sk.

Rektor UK a vedenie univerzity myslí na všetkých, ktorým táto situácia skomplikovala život. Ponuka platí pre všetkých študentov a zamestnancov, ktorých vojnový konflikt dostal do náročnej životnej situácie bez ohľadu na národnosť.

Na UK študuje 454 ukrajinských študentov a 11 zamestnancov.


Prešovská univerzita je pripravená pomôcť ukrajinským študentom


Prešovská univerzita (PU) v Prešove je v prípade potreby pripravená pomôcť svojim študentom z Ukrajiny. Tí sú v kontakte so svojimi blízkymi a pozorne sledujú dianie v ich krajine. Ako tvrdia, situácia je tam zlá.

"Pochádzam z mesta Dnepropetrovsk, asi 1200 kilometrov odtiaľ. Dnes ma kamarát zobudil s tým, že sa začala vojna. Povedal, že nás začali bombardovať ruské jednotky. Neveril som tomu. Všimol som si, že mi mama ráno písala cez internet. Verí, že bude všetko v poriadku, aby som sa nebál a v žiadnom prípade sa nevracal naspäť na Ukrajinu," uviedol ukrajinský študent PU Nazar Kirpichenkov.

Ako povedal, v ich meste je zbombardované letisko, vojenská časť vrátane skladov. "Ukrajinci sa snažia heroicky brániť svoj štát. Som hrdý na to, že som Ukrajinec a akých hrdinov máme," skonštatoval Kirpichenkov.

Situácia v meste je podľa neho zložitá. "Nedala sa vybrať hotovosť z bankomatov. V obchode sa tovar rozoberie hneď po tom, ako ho vyložia. Je tam obrovská panika. Polícia nefunguje ako bežne, všetci sa snažia odísť z mesta," priblížil Kirpichenkov.

"Študujem tri roky na filozofickej fakulte politológiu. Pochádzam z juhu Ukrajiny. Som v kontakte s rodinou. Povedali mi, že zatiaľ je všetko v poriadku. Čo môžem povedať je, že tento konflikt trvá osem rokov a toto je už jeho finálna stať. Na jednej strane to ráno bol šok, na druhej strane to nie je nič nové. Mám v hlave veľa myšlienok, je to pre mňa ťažké," doplnil ukrajinský študent PU Danylo Iysytsia.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková, politika do vedy nepatrí, ale ani vojna do civilizovaného sveta v 21. storočí. "PU v Prešove preto plne stojí za svojimi ukrajinskými študentmi a je pripravená im v prípade potreby pomôcť," povedala.

Na PU v Prešove aktuálne študuje viac ako 1000 zahraničných študentov, pričom 904 pochádza z Ukrajiny.


STU pripravuje program podpory ukrajinským študentom, vedcom a učiteľom v núdzi

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave pripravuje program podpory ukrajinským študentom, vedcom a učiteľom v núdzi. Uviedol to rektor STU Oliver Moravčík.

STU na svojom webe informuje, že vyjadruje podporu nezávislej a zvrchovanej Ukrajine. "Ako inštitúcia, ktorá vyznáva všeľudské hodnoty humanizmu, slobody a demokracie, odsudzujeme násilné akty, ktoré ohrozujú životy, majetok a slobodu obyvateľov nášho susedného štátu, odporujú zásadám medzinárodného práva a mierového spolunažívania," uvádza sa na webe univerzity.

"Naše ukrajinské študentky a študentov, rovnako zamestnankyne a zamestnancov ubezpečujeme o solidarite univerzity s ich neľahkou situáciou," povedal Moravčík.

Trnavská univerzita je ochotná pomôcť ukrajinským študentom a kolegom



Trnavská univerzita (TU) v Trnave je pripravená pomôcť svojim ukrajinským študentom a pedagógom. Uvádza sa to vo vyhlásení TU, ktoré prijala v súvislosti s inváziou ruských vojsk.

Vedenie TU a jej fakúlt, orgány akademickej samosprávy a členovia akademickej obce v ňom vyjadrili v duchu hodnôt humanizmu, individuálnych a kolektívnych ľudských práv a slobôd úprimnú solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny. Informoval o tom Matúš Demko z oddelenia pre marketing a PR.

TU podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, dôrazne odsudzuje agresívny zásah cudzieho štátu do ukrajinskej suverenity. „Milí študenti a kolegovia, ubezpečujeme vás, že urobíme všetko, aby ste na pôde TU našli bezpečné prostredie, priateľskú a slobodnú atmosféru, ktorú my všetci pokladáme za nevyhnutnú podmienku pokojného života, štúdia i vedeckovýskumnej práce,“ uvádza TU vo vyhlásení.

Košické univerzity sú pripravené pomôcť ukrajinským študentom


Na archívnej snímke budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach 21. septembra 2020.
Foto: TASR - František Iván

Košické univerzity sú pripravené pomôcť ukrajinským študentom. Technická univerzita v Košiciach (TUKE), Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva (UVLF) v Košiciach zároveň odsudzujú vojenský útok na Ukrajinu.

Na UPJŠ momentálne študuje 337 ukrajinských študentiek a študentov. Ich, ako aj všetkých akademikov na Ukrajine ubezpečuje, že im budú nápomocní. Vedenie univerzity aj jednotlivé fakulty aktuálne diskutujú o konkrétnych formách pomoci. „UPJŠ vytvára pohostinné prostredie pre všetkých svojich študentov a budeme podporovať všetky formy vedúce k vzájomnej súdržnosti, a to bez rozdielu národnosti či štátnej príslušnosti,“ povedal pre TASR hovorca univerzity Tomáš Zavatčan.

UVLF má 32 ukrajinských študentov, jeden z nich je doktorand. Hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková pripomenula, že tu študuje aj sedem študentov z Ruskej federácie, ktorí takisto môžu byť dotknutí konfliktom. V študentských domovoch je aktuálne osem študentov z Ukrajiny a niekoľko ďalších, ktorí žijú v západnej časti Ukrajiny, je už na hraniciach. Ako pre TASR vysvetlila, snažia sa dostať na Slovensko, pretože od pondelka (28. 2.) sa v UVLF začína s úplnou prezenčnou výučbou. „Máme však aj informácie o študentoch z Charkova či Kyjeva, ktorí majú kvôli opatreniam prijatým na ukrajinskej strane nateraz problém dostať sa na Slovensko,“ povedala.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Milan Kapusta

UVLF podľa jej slov v najbližších dňoch príjme opatrenia, aby pomohla ukrajinským, ale aj ruským študentom, ktorí sa do zložitej situácie dostali vplyvom konfliktu. Univerzita napríklad umožní študentom aj naďalej využívať online formu výučby. Ďalšou možnosťou je prerušiť štúdium na nevyhnutnú dobu s tým, že týmto študentom nebude vyrubený poplatok za vzniknutú nadštandardnú dĺžku štúdia. „Ak sa študentom podarí prísť na Slovensko, univerzita im umožní náhradu chýbajúcich cvičení nad rámec študijného poriadku. V prípade hmotnej núdze vie poskytnúť študentom a vedeckým pracovníkom ubytovanie zdarma, respektíve priznať štipendium z vlastných zdrojov na pokrytie nevyhnutých nákladov na živobytie,“ doplnila.

Ako pre TASR povedal kancelár TUKE Pavol Kaleja, na tejto univerzite študuje 1850 študentov z Ukrajiny, čo je najviac zo všetkých slovenských vysokých škôl. TUKE rovnako deklarovala, že je pripravená im pomôcť.

Študenti a zamestnanci Katolíckej univerzity v Ružomberku vytvorili zo sviečok srdce pre Ukrajinu


Na snímke študenti KU v Ružomberku vyjadrujú podporu Ukrajine.
Foto: Facebook/Katolícka univerzita v Ružomberku

Solidaritu s Ukrajinou, jej obyvateľmi, ale najmä desiatkami ukrajinských študentov na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku vyjadrili vo štvrtok študenti a zamestnanci univerzity. Spoločne zo sviečok vytvorili srdce pre Ukrajinu. Podujatie pripravili študenti žurnalistiky na Filozofickej fakulte (FF) KU.



Približne 200 študentov a zamestnancov univerzity si vypočulo ukrajinskú hymnu a prihovorili sa im slovenskí študenti, kvestor univerzity Ján Kamoďa a dekan FF KU Marek Babic. "V tých okamihoch ukrajinskí študenti podľa mňa pocítili, že nie sú sami, ale majú našu podporu. Oni sú teraz na Slovensku v bezpečí, ale ich rodiny doma čelia agresii, výbuchom, z minúty na minútu nevedia, ako sú na tom ich rodičia, súrodenci, blízki," podotkol Babic.

Ukrajinská študentka filozofie na FF KU Mária má rodinu v Kyjeve a nemôžu odísť. "Len čakajú, čo sa bude diať. Ďakujem za túto podporu, pretože pre nás je to veľmi dôležité," povedala.

Duchovný správca Univerzitného a pastoračného centra KU Ján Bystriansky predniesol modlitbu za mier a pokoj na Ukrajine. Na záver sa celé zhromaždenie spoločne pomodlilo a prítomní zapálili sviečky, uložené do tvaru veľkého srdca na znak spolupatričnosti s Ukrajinou.

"Som rád, že študenti našej fakulty nezostali sedieť, nemlčali, chopili sa iniciatívy a z ich strany prišla takáto spontánna reakcia," dodal dekan FF KU.