Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

UK prerušuje protest proti novele vysokoškolského zákona

Na archívnej snímke transparent na hlavnej budove UK v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Na návrhu novely zákona o vysokých školách sa stále pracuje.

Bratislava 8. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave počas letných mesiacov prerušuje protestné aktivity v súvislosti s pripravovanou novelou vysokoškolského zákona. Znovu ich obnoví v septembri. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa UK Lenka Miller.

"Požadovanú dohodu s ministerstvom školstva sme zatiaľ nedosiahli," potvrdila hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity. Ako dodala, s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR naďalej komunikujú, avšak zatiaľ nevedia, s akým výsledkom. "Naďalej trváme na tom, že predložená novela vysokoškolského zákona nie je v poriadku obsahovo ani procesne," doplnila.

Jednou z prvých univerzít, ktorá vstúpila 1. marca do protestu, bola UK v Bratislave. Trvá na tom, že obmedzovanie akademickej samosprávy je neprístupné.

Na návrhu novely zákona o vysokých školách sa stále pracuje. TASR to uplynulý týždeň potvrdili predstavitelia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), Rady vysokých škôl aj Študentskej rady vysokých škôl. Ich zástupcovia sú členmi expertnej skupiny, ktorá na novele vysokoškolského zákona pracuje. SRK poznamenala, že voľba rektorov alebo spôsob kreovania správnych rád nie sú kľúčovými problémami pri novele tohto zákona. Tým je podľa nich podfinancovanie vzdelávania, výskumu, vývoja a umenia na vysokých školách. Zásadné pre SRK sú princípy akademickej samosprávy, práv a slobôd a z toho plynúci princíp legislatívnej deregulácie vnútorných mechanizmov vysokých škôl.