Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UK sa v svetovom rebríčku univerzít umiestnila na 651.-700. pozícii

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Za posledné tri roky stúpla o 100 miest. Je zároveň najlepšie hodnotenou slovenskou univerzitou.

Bratislava 19. júna (TASR) – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave v rebríčku QS World University Rankings 2023 obsadila 651. – 700. pozíciu, rovnako ako minulý rok. Za posledné tri roky stúpla o 100 miest. Je zároveň najlepšie hodnotenou slovenskou univerzitou. TASR o tom informovala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller.

Okrem UK sa v rebríčku umiestnilo ďalších päť slovenských škôl. Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach získala 701. – 750. pozíciu. Slovenská technická univerzita v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach a Žilinská univerzita v Žiline sa umiestnili zhodne na 801. – 1000. mieste. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre obsadila 1201. – 1400. priečku.

Rebríček hodnotí vysoké školy podľa šiestich kritérií s rôznou váhou. V hodnotení podľa predmetov obsadila UK vo fyzike a astronómii 401. – 450. miesto, v medicíne 451. – 500. miesto a v biologických vedách 601. – 640. miesto.

"Hodnotiace rebríčky tradične vnímame s rezervou, každý vychádza z rôznej metodológie a zohľadňuje iné faktory. Napriek tomu som rád, že sa nám stabilne darí udržiavať dobré, v prípade niektorých študijných programov dokonca výborné pozície. Je to dôsledok obrovského nasadenia výskumníkov, ktorí v podmienkach neustálych finančných škrtov podávajú svetové výkony," uviedol rektor UK Marek Števček. Zároveň vyzýva vládu, aby prehodnotila neustále znižovanie výdavkov na vysoké školstvo. Podľa neho len tak budú môcť udržať tých najlepších, zlepšovať svoj výkon a stúpať v hodnoteniach vyššie.