Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenské miesta sú súčasťou pútnickej cesty v medzinárodnej aplikácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pútnická cesta Via Mariae sa tak v rámci medzinárodnej aplikácie dostala medzi svetoznáme pútnické cesty ako Svätojakubská cesta vedúca do Santiaga de Compostela či Via Francigena.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Slovenské miesta sa stali súčasťou pútnickej cesty Via Mariae v medzinárodnej turistickej aplikácii rurAllure. Trasa prechádza slovenským územím z juhu na sever zo Šiah do Trstenej so zástavkami na viacerých miestach. Aplikácia ponúka okrem zmapovania miest aj informácie o dostupnosti daného miesta, fakty, historické zaujímavosti či povesti. TASR o tom informovala Nina Balušková z Katedry marketingovej komunikácie Univerzity Komenského v Bratislave.

"Pútnická cesta Via Mariae prechádza viacerými regiónmi a geograficky rozmanitými územiami Slovenska, ktoré ponúkajú pútnikovi možnosť plnohodnotného duchovného vyžitia a zároveň mu umožňujú spoznať historické, prírodné a kultúrne zaujímavosti priamo na trase a v jej blízkosti," podotkla Balušková. Celá trasa má podľa nej desať úsekov a je dlhá 192,6 kilometra. Značenie trasy zabezpečuje Klub slovenských turistov.

Pútnická cesta Via Mariae sa tak v rámci medzinárodnej aplikácie dostala medzi svetoznáme pútnické cesty ako Svätojakubská cesta vedúca do Santiaga de Compostela či Via Francigena. Do projektu sa zapojili viaceré krajiny. Za Slovensko na ňom spolupracuje okrem UK aj Slovenská technická univerzita, Klub slovenských turistov, OZ Via Mariae, AiCES, OZ Priatelia Svätojakubskej cesty a Oblastná organizácia cestovného ruchu Tekov.

Medzinárodný projekt rurAllure bol financovaný zo zdrojov Európskej únie a sú do neho zapojené viaceré univerzity. Aplikácia mapuje lokality kultúrneho dedičstva v blízkosti európskych pútnických trás spôsobom podporujúcim kultúrnu spoluprácu a udržateľný cestovný ruch v blízkosti európskych historických pútnických trás.