Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Polícia ukončila vyšetrovanie v ďalšom prípade Ukrajinca Volodymyra Y.

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zločineckú skupinu založil Volodymyr Y. podľa polície v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang vraj pôsobil na Slovensku, ale aj v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, Ukrajine a Bielorusku.

Bratislava 14. mája (TASR) - Ukrajinca Volodymyra Y. (50) chcú policajti opäť poslať pred súd. Ukončili vyšetrovanie krádeží a podvodov s autami, ktoré mal riadiť práve on. Údajne si takto zarobil až 90.000 eur. Ak ho by súd uznal jeho vinu, hrozí mu 12 rokov vo väzení. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Zločineckú skupinu založil Volodymyr Y. podľa polície v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang vraj pôsobil na Slovensku, ale aj v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, Ukrajine a Bielorusku. "Hlavnou činnosťou zločineckej skupiny boli krádeže osobných motorových vozidiel patriacich domácim aj zahraničným majiteľom, zmena ich identifikačných údajov a ich následný vývoz do zahraničia," povedala Baloghová. Ďalej išlo o podvodný leasingový nákup nových osobných a nákladných motorových vozidiel, na ktoré mali používať "biele kone". "Nasledovala zmena ich identifikačných údajov a následný vývoz do zahraničia," dodala Baloghová. Zločinecká skupina na čele s Volodymyrom Y. sa podľa nej vyznačovala vysokou deľbou práce, plánovitosťou a koordinovanosťou. Polícia prokuratúre navrhuje, aby na neho podala obžalobu za zosnovanie zločineckej skupiny, podvodu a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Volodymyr Y. je vo väzbe už desať rokov. Obvineniam čelil vo viacerých prípadoch, zatiaľ bol odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky. Okrem toho je stále obžalovaný spolu so svojimi troma komplicmi v prípade piatich vrážd. Prvostupňový súd v tomto prípade už raz rozhodol a všetkých odsúdil na doživotie. Odvolací súd však verdikt zrušil a vrátil krajskému súdu, aby znovu rozhodol. V inej kauze, v ktorej čelil obvineniu z dvoch vrážd, bol oslobodený. V súčasnosti sedí vo väzbe pre obvinenie v ďalšom prípade vraždy.