Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Komisár pre deti: Deti žijúce s oboma rodičmi sa cítia bezpečnejšie

Na snímke sprava komisár pre deti Jozef Mikloško, prorektorka Katolíckej univerzity v Ružomberku Markéta Rusnáková počas tlačovej konferencie Komisára pre deti na tému výsledkov prvého výskumu komisára, ktorý skúmal názory 1296 slovenských detí 10. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Čím viac času trávia s rodičmi, tým sú ich pocity pozitívnejšie, sú celkovo spokojnejšie a viac dôverujú blízkym osobám.

Bratislava 10. januára (TASR) - Deti, ktoré žijú s oboma vlastnými rodičmi, sa cítia bezpečnejšie a menej pociťujú strach, ohrozenie či potreby výrazných zmien v živote. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho výskumu Úradu komisára pre deti (ÚKPD), ktoré v utorok predstavil detský komisár Jozef Mikloško. Výskum bol realizovaný vlani od 13. októbra do 28. novembra na vzorke 1296 žiakov siedmeho ročníka.

Jeho výsledky ukázali, že 77,5 percenta detí žije v úplnej rodine, teda s vlastným otcom a mamou. "Vzťahy s blízkou rodinou sú pre dieťa veľmi významné a kvalita rodinného prostredia je najdôležitejší ochranný faktor pred duševnými problémami dieťaťa," priblížil komisár. Doplnil, že pocit bezpečia v rodine súvisí aj s bezpečím navonok.



"Deti, ktoré žijú s obidvoma rodičmi, s mamou a otcom, tak majú najvyššie skóre dôvery a najvyššie skóre bezpečia vo všeobecnosti," spresnil Mikloško. Čím viac času trávia s rodičmi, tým sú ich pocity pozitívnejšie, sú celkovo spokojnejšie a viac dôverujú blízkym osobám.

"Pre deti je skutočne extrémne dôležitá rodina. Oco a mama. A chcem zdôrazniť starých rodičov. Starí rodičia vyšli ako veľmi dôležití pre dieťa," poznamenal. S mamou sa cíti bezpečne 96 percent detí, s otcom 91 percent a so starými rodičmi má pocit bezpečia 90 percent detí.

Výskum bol realizovaný v spolupráci s Inštitútom výskumu práce a rodiny, Trnavskou univerzitou v Trnave, Katolíckou univerzitou v Ružomberku a Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Podľa ÚKPD výsledky výskumu potvrdili dôležitosť stabilného rodinného prostredia, odhalili strachy a ohrozenia, ktoré deti prežívajú, ale aj negatívny vplyv on-line prostredia.