Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚKPD: Väčšina ukrajinských detí v SR nenavštevuje slovenské školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Množstvo detí však do školy nechodí vôbec.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Na Slovensku sa nachádza momentálne 60.000 až 80.000 ukrajinských detí, ale iba 10.000 z nich navštevuje slovenské školy. Vyhlásil to Úrad komisára pre deti (ÚKPD), ktorý spoločne s 23 inštitúciami hľadal riešenie integrácie ukrajinských detí v oblasti školstva a zdravotníctva. TASR o tom informovala odborná poradkyňa v oblasti komunikácie ÚKPD Mária Gregušová.

"Deti sa vzdelávajú online z ukrajinských škôl, avšak zhoršujúce sa podmienky na Ukrajine prinášajú časté výpadky elektrickej energie, z toho dôvodu je vyučovanie prerušované," vysvetlila. Aktuálne preto ukrajinské ministerstvo školstva odporúča začlenenie týchto detí do miestnych škôl.

Množstvo detí však do školy nechodí vôbec. "Ide väčšinou o 16- až 17-ročných tínedžerov, ktorí podľa ukrajinského vzdelávacieho systému už dokončili strednú školu, avšak na vysokú školu na Slovensku môžu nastúpiť až ako 18-roční," poznamenala Gregušová. Doplnila, že keďže nie sú plnoletí a nehovoria po slovensky, majú rovnako problém sa zamestnať.