Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

UK: Práca premiéra nezodpovedá kladeným štandardom

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR Pavol Zachar

Študentská rada vysokých škôl vo štvrtok vyzvala UK, aby prešetrila diplomovú prácu predsedu vlády.

Bratislava 23. júla (TASR) – Záverečná práca premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce a v žiadnom prípade by nemala úspešne prejsť obhajobou v súčasnosti ani pred 22 rokmi. Trvá na tom vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Vo štvrtok o tom informovala univerzita na svojom webe.

Zároveň sa vedenie univerzity i predsedníčka Akademického senátu UK dištancujú od vyjadrenia dekana Fakulty managementu UK Michala Greguša. Ten pre Denník N poznamenal, že nepovažuje Matovičovu diplomovú prácu za plagiát. Ako doplnil, premiér iba nedôsledne citoval, čo pripisuje lajdáctvu a mladíckej nerozvážnosti. "Vyťaženosť študenta či úspechy v inej oblasti nemôžu v žiadnom prípade predstavovať dôvod na porušovanie základných princípov akademickej práce. Vo vyhláseniach pána dekana je viacero nesprávnych skutočností a niektoré tvrdenia sú na hrane akademickej etiky," uvádza sa v stanovisku UK.

Študentská rada vysokých škôl vo štvrtok vyzvala UK, aby prešetrila diplomovú prácu predsedu vlády. Hovorkyňa univerzity Lenka Miller pre TASR reagovala, že ďalšie prešetrovanie diplomovej práce nepovažujú za potrebné a v tomto prípade nemajú pochybnosti. Pripomenula aj to, že UK spoločne so Združením výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a Slovenskou akadémiou vied odsúdili plagiátorstvo.

Vláda SR vo štvrtok nesúhlasila s návrhom na odvolanie premiéra. Rozhodla o tom na svojom rokovaní. Matovič počas štvrtkovej mimoriadnej schôdze parlamentu čelí odvolávaniu.