Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovákov zo Zakarpatskej Ukrajiny do armády zatiaľ nevolajú

Ukrajinskí vojaci sedia na armádnom vozidle Foto: TASR/AP

Obavy, ktoré za krajanov tlmočil predseda Užhorodského spolku Slovákov Ivan Latko slovenským médiám pred niekoľkými dňami, nepominuli.

Bratislava/Užhorod 8. mája (TASR) – Branná povinnosť, ktorú začiatkom mája opäť zaviedla ukrajinská vláda, sa Slovákov na Zakarpatskej Ukrajine zatiaľ nedotkla.

Ako TASR informoval predseda Užhorodského spolku Slovákov Ivan Latko, do armády zo záložníkov zatiaľ povolávajú iba absolventov vojenských škôl.

"Viem, že berú takýchto mužov vo veku 20 až 40 rokov," uviedol pre TASR Latko. Dodal, že nemá informáciu o tom, že by sa to dotklo aj niekoho zo Slovákov žijúcich na Ukrajine. "V prípade vojny je to však reálne, keďže sa to bude týkať ukrajinských občanov bez ohľadu na národnosť," povedal Latko.

Obavy, ktoré za krajanov tlmočil Latko slovenským médiám pred niekoľkými dňami, nepominuli. "Naopak, stále máme strach z toho, čo sa deje a z toho, aký môže byť ďalší vývoj," priznal predseda spolku Slovákov v Užhorode. "Chceme ale veriť, že vojna nebude," dodal.

Ukrajina zaviedla opätovne brannú povinnosť 1. mája. Podľa dekrétu, ktorý podpísal dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, sa tým obnovila aj povinná vojenská služba pre mužov vo veku 18 až 25 rokov. Odvody sa majú obnoviť v priebehu mája alebo júna.