Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ekonomická univerzita pripravila pre Ukrajincov kurz slovenčiny

Snímka z prvej hodiny konverzácie slovenčiny počas Jazykového kurzu pre ukrajinských študentov - Po slovensky do júna v učebni Ekonomickej univerzity v Bratislave 8. apríla 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Rektor univerzity poznamenal, že už od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine pomáhali nielen ich ukrajinským študentom, ale aj tým, ktorí sa môžu stať ich potenciálnymi študentmi.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Ukrajinskí študenti začali v piatok v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave s kurzom slovenčiny. Univerzita sa na ňom dohodla s jazykovou školou iCan. Slovenčinu na úrovni A2 až B1, čo znamená chápanie bežných tém v škole či v osobnom živote, by mali študenti ovládať v polovici júna.

Túto úroveň slovenčiny môžu ukrajinskí študenti dosiahnuť vďaka intenzívnemu kurzu (18 hodín týždenne) slovenčiny. Ten absolvujú od začiatku apríla do polovice júna, spolu pôjde o 180 vyučovacích hodín slovenčiny počas desiatich týždňov. "Potom budeme sledovať záujem týchto uchádzačov. Sme pripravení im vytvoriť podmienky na absolvovanie takýchto kurzov aj v letných mesiacoch a potom aj v zimnom semestri, aby slovenčinu zvládli hlavne pre oblasť, ktorú sa rozhodnú študovať," uviedol rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo.

Na snímke rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo (prvý sprava), zakladateľka jazykovej školy iCan Alona Kurotová (prvá zľava) a ukrajinskí študenti pred prvou hodinou konverzácie slovenčiny počas Jazykového kurzu pre ukrajinských študentov - Po slovensky do júna v budove Ekonomickej univerzity v Bratislave 8. apríla 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


"Cieľom je pomôcť utečencom z Ukrajiny, ktorí sú študentmi alebo budúcimi študentmi, pretože vedia, že do krajiny sa nebudú môcť asi vrátiť, a preto rozmýšľajú, kde budú pokračovať v štúdiu alebo kam pôjdu na vysokú školu," povedala Alona Kurotová, ktorá prevádzkuje jazykovú školu iCan. Ako poznamenala, Ukrajinci sa vedia dosť rýchlo naučiť slovenčinu, pretože ide o podobné jazyky. Rozdiel je podľa nej najmä v odborných slovách.

Rektor poznamenal, že už od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine pomáhali nielen ich ukrajinským študentom, ale aj tým, ktorí sa môžu stať ich potenciálnymi študentmi. "Hľadali sme možnosti, ako našich potenciálnych študentov pripraviť jednak na prijímacie skúšky, ktoré musia absolvovať v slovenčine, ale aj na bežný spoločenský život," ozrejmil Daňo. V súčasnosti študuje na univerzite vyše 200 ukrajinských študentov, na štúdium sa hlási približne stovka.