Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zomrel bývalý sólista Opery SND Róbert Szücs

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Umelec sa intenzívne venoval aj pedagogickej práci, pravidelne nahrával pre Československý rozhlas a Československú televíziu.

Bratislava 29. septembra (TASR) – V pondelok zomrel bývalý dlhoročný popredný sólista Opery Slovenského národného divadla Róbert Szücs. Posledná rozlúčka sa uskutoční v stredu o 13:00 v historickej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka divadla Izabela Pažítková.

Róbert Szücs sa narodil v Budapešti 24. novembra 1942, kde niekoľko rokov pracoval jeho otec. Rodina však pochádzala z Nových Zámkov, kam sa v roku 1944 vrátila. Operný a koncertný spev vyštudoval na Vysokej škole múzických umení v triede profesora Imricha Godina.

Sólistom Opery SND sa stal v roku 1968 a svojím umením obohacoval operný repertoár do roku 2000. Na prvú opernú scénu vstúpil ešte ako poslucháč VŠMU v roli Fiorilla v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly v divadelnej sezóne 1967/1968. Odvtedy až do roku 2000 vytvoril vyše 70 zaujímavých kreácií operných hrdinov. V rokoch 1969 až 1970 pôsobil aj v mestskom divadle v nemeckom Trieri.

Umelec sa intenzívne venoval aj pedagogickej práci, pravidelne nahrával pre Československý rozhlas a Československú televíziu. Účinkoval v zahraničí, v Bulharsku, bývalom Sovietskom zväze, Nemecku, Rakúsku, Francúzsku či Anglicku.