Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zomrel evanjelický teológ a filozof Igor Kišš

Igor Kišš, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 27. januára v Bratislave.

Bratislava 15. januára (TASR) – Vo veku 85 rokov zomrel v pondelok v Bratislave evanjelický teológ a filozof Igor Kišš. Bol zakladateľom evanjelických lýceí na Slovensku a dekanom Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. TASR o tom informovala rodina zosnulého.

Igor Kišš sa narodil 21. júla 1932 v Uhrovci. Bol farárom v Bzinciach pod Javorinou, Petržalke, Šahách a vo Veľkých Levároch. V roku 1980 sa stal docentom na Slovenskej evanjelickej bohosloveckej fakulte. O sedem rokov neskôr ho vylúčili zo školy a mal zákaz publikovať.

Po páde komunizmu ho na fakultu opäť povolali a pôsobil ako vedúci Katedry systematickej teológie (1991-1996) a dekan fakulty (1997-2003). Je autorom koncepcie evanjelických anglických bilingválnych gymnázií na Slovensku.

Rakúsky prezident Thomas Klestil mu v roku 2004 udelil Čestný kríž 1. triedy za vedu a umenie, získal aj zlatú medailu Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2013 mu Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici udelila čestný doktorát.

Vo svojej tvorbe vychádzal predovšetkým z nemeckého myšlienkového prostredia, osobitne z nemeckej luteránskej teológie, najmä zo samotného Luthera. Kišš je autorom viacerých odborných článkov. Vydal aj viacero publikácií, medzi ne patrí napríklad Sociálna etika, Dogmatika či Ježišova kázeň na vrchu v živote kresťana.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 27. januára v Bratislave.