Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ÚMS čaká, ktoré z prísľubov štátu o pomoci s cenami energií sa naplnia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

ÚMS upozorňuje, že riešenie aktuálnej energetickej krízy si vyžaduje tak okamžité riešenia, ako aj dlhodobé a strategické kroky.

Bratislava 12. januára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s vysokými cenami energií čaká, ktoré z prísľubov štátu sa naplnia a v akom časovom horizonte. Pre TASR to uviedli z únie s tým, že situácia v mestách na Slovensku je rozdielna a závisí od toho, či majú platné zmluvné vzťahy, sú v procese verejného obstarávania alebo nakupujú elektrinu za spotové ceny.

"Trh je teraz nevyspytateľný a mestá sa snažia pripraviť sa na neisté obdobie aj rezervami v rozpočte a aj znížením spotreby," spresnila hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Ako príklad uviedla situáciu v Trenčíne, kde v porovnaní s minulým rokom v priemere stúpli zálohové platby za elektrickú energiu o 175 percent (odberné miesto s najvyšším nárastom o 349 percent), plyn o 330 percent (odberné miesto s najvyšším nárastom o 724 percent) a teplo o 130 percent (odberné miesto s najvyšším nárastom o 724 percent).

ÚMS upozorňuje, že riešenie aktuálnej energetickej krízy si vyžaduje tak okamžité riešenia, ako aj dlhodobé a strategické kroky. Rozhodnutie vlády o zastropovaní cien elektriny a plynu pre samosprávy únia privítala, podotýka však, že túto pomoc vzhľadom na nastavené podmienky mnoho miest nebude môcť využiť.

"Mestá aj napriek tomu pocítia nárast cien energií až v desiatkach percent. Preto sa potrebujú zamerať na jediné trvalé riešenia, a tým sú úspory energie a prechod od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom energie. Za kľúčové považujeme realizovať maximum možných opatrení pred ďalšou vykurovacou sezónou 2023/2024," uviedla Piršelová.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pre TASR potvrdilo, že mestá a obce po celom Slovensku dostali vysoké zálohové platby za energie, avizovanú pomoc štátu však zatiaľ neevidujú. Dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana preto združenie požiadalo o odpovede, kedy samosprávam príde finančná pomoc, v akom objeme a akým spôsobom.

Vláda v novembri 2022 oznámila, že od 1. januára do 31. marca bude cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne bude zastropovaná na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát.