Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Únia miest Slovenska: Globálne krízy si vyžadujú zmenu myslenia

Predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček, archívne foto. Foto: TASR Jakub Kotian

Jednou z troch priorít Únie miest Slovenska je klimatická agenda.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Globálne krízy, ktorým spoločnosť v súčasnosti čelí, si vyžadujú zmenu spravovania štátu. Zdôraznila to Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá opakovane apeluje na vládnu koalíciu, aby zásadne zmenila rozdelenie právomoci, zodpovednosti a financií v súlade so záväzkom z programového vyhlásenia vlády, týkajúceho sa komplexnej reformy verejnej správy.

„Sme presvedčení, že Slovensko stojí pred výzvami, ktoré si vyžadujú nielen zmenu myslenia, ale aj viac odvahy, zodpovednosti a potrebu spolupráce,“ tlmočila stanovisko ÚMS hovorkyňa Daniela Piršelová. Na dôležitosť, ale aj akcieschopnosť samospráv pri zvládaní globálnych výziev poukázala pri riešení klimatických zmien.

„Jednou z troch priorít ÚMS je klimatická agenda,“ pripomenula hovorkyňa združenia, zastupujúceho 60 miest, v ktorých žijú takmer dva milióny obyvateľov SR.

„Podporujeme zmysluplné zelené projekty, aktívne komunikujeme z environmentálnymi organizáciami, členským mestám poskytujeme podporu v oblasti environmentálneho vzdelávania, ale aj v hľadaní efektívnych nástrojov na riešenie následkov zmeny klímy v konkrétnom území,“ pripomenula Piršelová aktivity ÚMS v oblasti adaptácie na klimatické zmeny. Zvýraznila zároveň fakt, že ÚMS vystupuje aj ako relevantný obhajca a kritik v pripomienkovom procese environmentálnej legislatívy, ktorá sa dotýka samospráv.

ÚMS v kontexte prioritného záujmu o riešenie klimatickej krízy vyzdvihla iniciatívy primátora Bratislavy Matúša Valla a udelenie ceny World Mayor Future Award (Cena primátora budúcnosti), ktorú Vallo dostal za snahu premeniť Bratislavu na zelenšie mesto s kvalitným verejným priestorom.