Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mestá potrebujú pokyny od štátu k plošnému testovaniu obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Baumann

Únia žiada vládu o jasné pokyny, súčinnosť a podporu, aby mohli mestá konať. Je tiež pripravená urobiť maximum preto, aby bol zámer vlády zo strán samosprávy úspešný

Bratislava 19. októbra (TASR) - Mestá sú pripravené konať v súvislosti s plošným pretestovaním obyvateľov na nový koronavírus. Potrebujú však pokyny od štátu. Uviedla to Únia miest Slovenska (ÚMS) vo svojom stanovisku.

"Únia miest Slovenska verí, že vláda má pripravené kompletné dokumenty a efektívnu metodiku na zabezpečenie plošného testovania obyvateľov Slovenska. Mestá sú pripravené urobiť všetko, čo je v ich silách, aby dopomohli koordinovanej a efektívnej realizácii tohto projektu," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Únia žiada vládu o jasné pokyny, súčinnosť a podporu, aby mohli mestá konať. Je tiež pripravená urobiť maximum preto, aby bol zámer vlády zo strán samosprávy úspešný. Zároveň sa však ÚMS obáva, že bez jasných pravidiel a spolupráce s vládou to nebude v ich možnostiach zvládnuť.

Vláda v nedeľu (18. 10.) poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná zodpovednosť.