Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mestá požiadajú o odpustenie splatenia pôžičky prijatej počas pandémie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Únia miest Slovenska si plne uvedomuje vážnosť ekonomickej a hospodárskej situácie, pripomína však zároveň, že základnou úlohou samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov.

Bratislava 6. júla (TASR) – Členovia Únie miest Slovenska (ÚMS) požiadajú Ministerstvo financií (MF) SR o odpustenie splatenia finančnej výpomoci, ktorú dostali v roku 2020 v súvislosti s riešením pandémie ochorenia COVID-19. Zhodli sa na tom primátorky a primátori členských miest Únie miest Slovenska (ÚMS) na stredajšom online zasadnutí republikovej rady.

"ÚMS zároveň vyzýva všetky ostatné samosprávy na Slovensku, ktoré túto finančnú pomoc dostali, aby sa k spoločnej iniciatíve miest pripojili," uviedla hovorkyňa strešnej organizácie mestských samospráv Daniela Piršelová.

Únia si podľa jej slov plne uvedomuje zložitosť a vážnosť ekonomickej a hospodárskej situácie, pripomína však zároveň, že základnou úlohou samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. "Samospráva má zabezpečiť celkový rozvoj, nielen 'kúriť a svietiť', pričom niektoré samosprávy môžu mať problém aj s týmito základnými službami," upozornila hovorkyňa ÚMS. "Zvolený postup má preto svoje opodstatnenie práve v tomto čase, keďže neodpustenie návratnej finančnej výpomoci by malo priamy vplyv na rozpočty rokov 2024 a 2025," dodala v súvislosti s iniciatívou ÚMS.

Informovala takisto, že členské mestá ÚMS budú pozorne sledovať ďalší vývoj vlastnej ekonomickej situácie, postup zo strany štátu, a v septembri sa rozhodnú, aké ďalšie kroky podniknú. Členovia ÚMS opätovne vyzvali exekutívu k začatiu reálnej diskusie o reforme verejnej správy vrátane zmien vo financovaní, ktoré by zamedzili ďalším, často populistickým politickým riešeniam na úkor miest.