Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚMS víta krok prezidentky, Rybníček: Vytvára sa priestor na diskusiu

Primátor Trenčína Richard Rybníček, foto z archívu. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nepodpísala.

Bratislava 7. júna (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček pre TASR uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.

Šéf ÚMS tvrdí, že je potrebné sa baviť o reálnych dosahoch na mestá, obce i poskytované služby pre obyvateľov. "Musíme sa pokúsiť nájsť riešenie, ktoré bude skutočnou prorodinnou politikou pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, a zároveň nebude dramatické pre verejný rozpočet i pre mestá a obce," povedal Rybníček. Deklaruje, že ÚMS je pripravená rokovať a nájsť zmysluplné riešenie.

Hlava štátu vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nepodpísala. Viaceré samosprávy avizovali, že im budú v rozpočtoch chýbať financie, nevylúčili zvyšovanie daní a poplatkov. Ministerstvo financií sa voči kritike samospráv ohradilo a argumentovalo, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti.