Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚMS volá po pomoci najohrozenejším, ľudí v kritickej situácii pribúda

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Riešenie situácie so zdražovaním požaduje od vlády aj Jednota dôchodcov Slovenska, ktorá upozorňuje, že už v súčasnosti je každý tretí poberateľ starobného dôchodku s príjmom pod hranicou chudoby.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Najväčšie mestá Slovenska evidujú podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) zvýšený nárast ľudí v kritickej sociálnej situácii. Volá preto po riešení, ktoré by zabezpečilo priamu a adresnú pomoc najohrozenejším obyvateľom a kompenzovalo zvýšené životné náklady v dôsledku zdražovania. Zhodlo sa na tom Prezídium ÚMS na štvrtkovom (7. 4.) online stretnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

"Nárast cien spôsobuje, že jednotlivci, seniori, samoživitelia a rodiny s nižšími príjmami žijúci v mestách čelia čoraz ťažšej ekonomickej situácii pri platbách za bežné mesačné výdavky. Práve život v mestách podľa dostupných dát totiž pre dlhodobo vyššie náklady a nezmenené platové úrovne spôsobuje, že mesačné výdavky sa pri zdražovaní neúmerne zvyšujú," vysvetlila Piršelová.

ÚMS upozorňuje i na dlhodobo rastúci trend cien nehnuteľností a ich prenájmov, čo sa má najsilnejšie prejavovať práve v najväčších mestách Slovenska. Pre aktuálny nárast úrokov hypoték sa tak podľa ÚMS môže stať ubytovanie pre strednú triedu opäť nedostupnejšie, pre finančne slabšiu časť obyvateľstva dokonca úplne nedostupné.

"Mestá nedokážu túto situáciu adekvátne riešiť. Dotknuté skupiny obyvateľstva trpia zvýšenými nákladmi na život a nezmenenými príjmami, čo vyžaduje adresnú finančnú a pravidelnú pomoc. Predstavitelia miest majú obavu z rastúceho počtu ľudí, ktorí prídu o svoje bývanie a budú tak odkázaní na krízovú pomoc sociálnych služieb, ktorých kapacity sú nedostatočné," dodala Piršelová.

Riešenie situácie so zdražovaním požaduje od vlády aj Jednota dôchodcov Slovenska (JDS), ktorá upozorňuje, že už v súčasnosti je každý tretí poberateľ starobného dôchodku s príjmom pod hranicou chudoby. "Zároveň sa od januára 2022 prepadli pod hranicu chudoby ďalšie desaťtisíce seniorov. Spotrebný kôš seniorov je zo 45 percent výdajov zložený z potravín, energií a nákladov na bývanie. Tieto rástli raketovo," tvrdí JDS s tým, že výdaje na jedného seniora sa od začiatku roka zvýšili v priemere o 15 percent.

Vláda SR podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) už prijala a bude prijímať ďalšie opatrenia na tlmenie rastu cien energií a rovnako bude pomáhať ohrozeným skupinám obyvateľstva. Tieto opatrenia musia byť adresné a účinné. Úrad vlády však poznamenal, že nie je v možnostiach ani bohatších štátov, aby globálny rast cien dokázali eliminovať bez akýchkoľvek sociálnych dosahov.