Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚMS: Zaťaženie samosprávy novými a nečakanými povinnosťami je enormné

Na archívnej snímke z 3. apríla 2022 žena prikryla svojho syna dekou po úteku pred vojnou na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Mestá podľa únie žiadali ministerstvo vnútra o možnosť preplatiť aspoň nejaké náklady na zamestnancov, ktorí túto agendu spracovávajú nad rámec bežnej agendy. "Žiaľ, neuspeli," podotkla Piršelová.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Zaťaženie samosprávy novými a nečakanými povinnosťami je znova enormné. Mestá a obce by privítali, ak by to štát ocenil raz aj finančne. Pre TASR to uviedla Únia miest Slovenska (ÚMS). Reagovala tak na vyplácanie príspevku za ubytovanie utečencov z Ukrajiny, o ktorý eviduje veľký záujem.

"Najmä vo veľkých mestách toto úvodné "administratívne cvičenie" zahltilo zamestnancov úradov mimoriadnou agendou. Niekde to znamená aj to, že bežná agenda sa dočasne nevykonáva v plnom rozsahu," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová s tým, že sa s tým mestá snažia v rámci svojich možností vysporiadať.

Mestá podľa únie žiadali ministerstvo vnútra o možnosť preplatiť aspoň nejaké náklady na zamestnancov, ktorí túto agendu spracovávajú nad rámec bežnej agendy. "Žiaľ, neuspeli," podotkla Piršelová.

ÚMS pripomína, že príspevok na ubytovanie bol verejnosti prezentovaný skôr, ako bola schválená legislatíva. Zákon a vykonávacie predpisy nadobudli účinnosť minulý týždeň.

"Schválená zákonná úprava je, žiaľ, taká, že niektorí ubytovatelia na príspevok nedosiahnu. Oceňujeme prístup zamestnancov ministerstva vnútra, ktorí na otázky v súvislosti s uplatňovaním zákona odpovedajú do niekoľkých hodín," skonštatovala hovorkyňa. Únia sa domnieva, že si súčasná legislatívna úprava vyžiada skorú novelizáciu.

Na archívnej snímke infopoint pre utečencov z Ukrajiny na železničnej stanici v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


V Banskej Bystrici záujem o uplatnenie príspevku za ubytovanie odídencov evidujú už od 1. apríla, avšak od začiatku tohto týždňa je záujem pochopiteľne mnohonásobne väčší.

"Ľudia čakajú pred klientskym centrom a najviac vypätú situáciu očakávame predovšetkým vo štvrtok, keďže ide o posledný deň, kedy je možné si uplatniť príspevok za mesiac február a marec. Zatiaľ evidujeme zhruba 100 žiadostí," uviedlo mesto.

Informácie, ako aj žiadosti zo strany štátu prišli podľa banskobystrickej samosprávy neskoro. "Ľudia nie sú dostatočné informovaní, a tak robia pri vypĺňaní tlačív chyby. Úradníci musia každú jednu zmluvu s osvedčením a výkazom skontrolovať a v prípade, že nie je všetko uvedené tak, ako má, musia ľudí dodatočne kontaktovať a informácie upraviť, prípadne doplniť," priblížilo mesto.

Okrem iného je v kompetencii matrík a ohlasovní aj vybavovanie pobytu odídencov, ktorí sú povinní každý mesiac hlásiť miesto svojho pobytu. "Personálu je zatiaľ dosť, ale agendy je niekoľkonásobne viac," uviedli z Banskej Bystrice.