Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Viaceré nemocnice už neobjednávajú pacientov na plánované operácie

Na snímke zľava medicínsky námestník Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Tedla a riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii v Univerzitnej nemocnici Bratislava 24. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Od decembra k tomu pristúpili v bratislavskej UNB, v Trnave, v Trenčíne, v Poprade, v Nových Zámkoch aj v Prešove.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

"Včera v poobedňajších hodinách sme obdržali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede," uviedla pre TASR Kliská.

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. "Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií," ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dnu UNB eviduje 477 výpovedí. "Čo je o 31 menej v porovnaní s poddanými hromadnými výpoveďami. 31 lekárov teda výpoveď už stiahlo," priblížila Kliská. UNB pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. "V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy," vysvetlila hovorkyňa.

UNB verí, že k dohode medzi vládou a lekármi dôjde. "V opačnom prípade počkáme na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o pozastavení plánovaných výkonov, následne pristúpime k informovaniu pacientov, ktorí majú naplánovanú operáciu po 1. decembri, o odklade ich výkonu," doplnila Kliská.

Fakultná nemocnica Nové Zámky ruší od decembra plánované operácie



Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky odkladá od začiatku decembra plánované operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologického ochorenia a v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nariadenie riaditeľa v súčinnosti s listom ministra zdravotníctva z 24. novembra súvisí so závažnou situáciou v zdravotníctve spôsobenou výpoveďami lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach s termínom ukončenia pracovných pomerov k 30. novembru 2022. Opatrenia zahŕňajú preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť, ktorú je možné odložiť bez vážneho ohrozenia života a zdravia pacientov. Elektívne hospitalizácie mimo operačných odborov, ktoré nespadajú do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, sú do odvolania pozastavené.

Novozámocká nemocnica aktuálne eviduje 48 výpovedí z celkového počtu 235 lekárov. "Všetky oddelenia urobili služby tak, aby sme v nemocnici zabezpečili zdravotnú starostlivosť na zatiaľ prvé štyri decembrové dni. Prípadné presuny pacientov budeme riešiť akútne podľa situácie, ak vzniknú," informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Akútnu zdravotnú starostlivosť bude podľa jeho slov nemocnica poskytovať v tom prípade, že sa situácia s výpoveďami nezmení, spresnil.

Na plánované operácie už neobjednáva ani prešovská fakultná nemocnica



Na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva pacientov ani Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana. Pre TASR to potvrdil riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

"V súčasnosti ešte poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, ale na operácie po 1. decembri už pacientov neobjednávame," uviedol pre TASR Šarník.

Z celkového počtu 472 lekárov je vo výpovednej lehote 144. "Okrem toho niektorí lekári postupne vypovedávajú službu v ústavnej pohotovostnej službe na december, k dnešnému dňu ich je 59," ozrejmil riaditeľ.

Nemocnica má podľa jeho slov spracovaný krízový plán v prípade, že by nedošlo k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením. "O podrobnostiach plánu budeme informovať v priebehu budúceho týždňa," dodal Šarník.

Aj Trnavská fakultná nemocnica obmedzuje plánované operácie od decembra



Fakultná nemocnica Trnava obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri. Pre TASR to potvrdil hovorca nemocnice Matej Martovič.

"Plánované operácie manažujú jednotliví primári oddelení. Postupujeme tak, aby k 1. decembru neboli hospitalizovaní žiadni pacienti, ktorí majú plánovanú operáciu," doplnil Martovič.

Lekári podľa hovorcu výpovede nesťahujú, naopak pribudli ďalšie štyri. Celovo podalo výpoveď 104 z 310 lekárov.

Na plánované operácie už pacientov neobjednáva ani popradská nemocnica



Na plánované operácie od 1. decembra už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

"Vzhľadom na očakávanú zmenu v personálnej situácii na pozícii lekár sa pripravujeme na možnosť, že plánované operačné výkony nebudeme schopní od 1. decembra realizovať," doplnila hovorkyňa. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Traja lekári podľa hovorkyne svoje výpovede stiahli. "Aktuálne je 82 podaných výpovedí, počet lekárov je 248," ozrejmila.

Detská nemocnica v Banskej Bystrici ruší plánované hospitalizácie



Detská nemocnica v Banskej Bystrici je vzhľadom na počet výpovedí lekárov nútená zrušiť plánované hospitalizácie, respektíve operačné výkony, ktorých dĺžka by presiahla 30. november. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Jana Petríková s tým, že zatiaľ rušia len výkony plánované na prvý decembrový týždeň.

V detskej nemocnici podalo výpovede 48 lekárov z celkového počtu 93. "K dnešnému dňu neevidujeme stiahnutie výpovede zo strany žiadneho lekára," uviedla Petríková. Tie hospitalizácie, ktoré budú ukončené do 30. novembra, ponecháva, rovnako ako jednodňové zákroky prebiehajúce do tohto dátumu.

"Zdravotnú starostlivosť poskytujeme v plnom rozsahu do 29. novembra. Od 1. decembra nebudeme schopní zabezpečiť chirurgické disciplíny ani pre akútne prípady," zdôraznila hovorkyňa detskej nemocnice.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici začala v piatok informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. Pre TASR to konštatovala hovorkyňa Ružena Maťašeje s tým, že do 30. novembra poskytujú zdravotnú starostlivosť v štandardnom rozsahu.

Na odchod je pripravených 128 lekárov najmä z chirurgických odborov a anestéziológie, ktorí podali výpovede. V nemocnici aktuálne pracuje 453 lekárov.

O poskytovaní zdravotnej starostlivosti na prvých päť decembrových dní, v prípade nedohodnutia sa vlády a Lekárskeho odborového združenia (LOZ), diskutovali zástupcovia poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji v stredu (23. 11.) na zasadnutí krajského krízového štábu v Banskej Bystrici.

"Vnímame intenzívnu komunikáciu medzi zástupcami LOZ a štátom a veríme, že dôjde k ich dohode. Napriek tomu robíme potrebné kroky, aby sme v opačnom prípade boli schopní zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v rozsahu daných možností," reagovala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková. Podľa nej v takom prípade možno hovoriť len o akútnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti, respektíve životzachraňujúcej. V prípade odchodu lekárov nie sú schopní pre pacientov poskytovať plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Ani FN Trenčín momentálne neplánuje operačné zákroky po 1. decembri



Fakultná nemocnica (FN) Trenčín momentálne neplánuje operačné zákroky po 1. decembri. Zdravotnícke zariadenie tiež začalo oslovovať pacientov, ktorí majú mať zákroky po tomto termíne, s informáciou o možnom preklade, prípadne zrušení termínu, ak lekári odídu. Výpoveď ich tam podalo 104. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

"Nemocnica postupuje v zmysle listu ministra zdravotníctva, obsahom ktorého je usmernenie k manažovaniu prevádzky nemocnice vrátane manažmentu pacientov objednaných na plánovanú operáciu," uviedla Holecová.

Pacientov objednaných na plánované operácie po 1. decembri začala nemocnica podľa nej oslovovať, že im operácie preložia, prípadne zrušia v prípade odchodu lekárov.

Holecová zároveň deklarovala, že aktuálne nemocnica pracuje v normálnom režime. "K piatku evidujeme 104 podaných výpovedí lekárov, zatiaľ nedošlo k stiahnutiu žiadnej," dodala hovorkyňa.