Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj vyzval na celosvetové úsilie o čistú a zdravú planétu

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas vymenovania riaditeľov národných parkov v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Budaja je dôležité presadzovať a dodržiavať právne predpisy v oblasti životného prostredia a tiež globálne a regionálne multilaterálne environmentálne dohody

Bratislava 30. januára (TASR) - Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj v pondelok vyzval na celosvetové úsilie o čistú a zdravú planétu. Urobil tak počas online zasadnutia Byra Environmentálneho zhromaždenia OSN (UNEA) a Byra Výboru stálych predstaviteľov (CPR), ktoré pripravujú nasledujúce, v poradí šieste zasadnutie UNEA. TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Podľa Budaja je dôležité presadzovať a dodržiavať právne predpisy v oblasti životného prostredia a tiež globálne a regionálne multilaterálne environmentálne dohody. "Chcem apelovať na to, aby sme nezabudli na rozhodnutie Valného zhromaždenia OSN z minulého roka, ktoré uznalo právo na čisté, zdravé a udržateľné životné prostredia ako ľudské právo," zdôraznil minister.

Zasadnutie UNEA 6 sa má uskutočniť 26. februára až 1. marca 2024 v sídle UNEA v kenskom Nairobi, uvádza zhromaždenie na svojej oficiálnej webovej stránke. Členovia Byra UNEA 6 a Byra CPR sa v pondelok jednohlasne zhodli na nosnej téme nasledujúceho zasadnutia, ktorou budú "efektívne, inkluzívne a udržateľné multilaterálne opatrenia na boj proti zmene klímy, strate biodiverzity a znečisteniu".

Minister Budaj ako podpredseda Byra UNEA 6 zastupuje 23 krajín strednej a východnej Európy, dohliada na implementáciu rezolúcií prijatých na predchádzajúcich zasadnutiach UNEA a zároveň určuje tematické zameranie tohto fóra, píše oddelenie komunikácie MŽP SR. Budaja do tejto funkcie zvolili v marci 2022.

Členovia byra aktuálne pripravujú spoločný návrh ministerského vyhlásenia 6. zasadnutia Environmentálneho zhromaždenia OSN. Ten musí vychádzať z medzinárodného úsilia pri spoločnom riešení otázok, ktoré súvisia s bojom proti zmene klímy, strate biodiverzity a znečisteniu.

Byro UNEA 6 má celkovo desať členov, ktorí sa stretávajú najmenej štyrikrát ročne. Na jeho čele stojí v pozícií predsedníčky ministerka pre energetickú transformáciu a trvalo udržateľný rozvoj Marockého kráľovstva Leila Benaliová.