Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

UNESCO podporilo iniciatívu Investigatívneho centra Jána Kuciaka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vedúci sekcie UNESCO pre slobodu prejavu a bezpečnosť novinárov Guilherme Canela mieni, že podpora pre platformu je obzvlášť aktuálna v čase blížiacich sa volieb.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Globálny fond na ochranu médií UNESCO finančne podporil projekt Bezpecna.Zurnalistika.SK, iniciatívu Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK). "Podpora pre mechanizmus bude trvať 12 mesiacov s cieľom posilniť ochranu slovenských novinárov a podporiť tak slobodu médií na Slovensku," informoval predseda ICJK Lukáš Diko.

Pripomenul, že nezávislá iniciatíva Bezpecna.Zurnalistika.SK odštartovala v marci 2023 s cieľom prispieť k budovaniu komplexného systému ochrany novinárov na Slovensku. "Financovanie a podpora Globálneho fondu na ochranu médií UNESCO umožňuje ďalej rozvíjať činnosť platformy a podporovať novinárov, ktorí potrebujú právnu pomoc," upozornil Diko.

Vedúci sekcie UNESCO pre slobodu prejavu a bezpečnosť novinárov Guilherme Canela mieni, že podpora pre platformu je obzvlášť aktuálna v čase blížiacich sa volieb. "Ako ukázali dáta UNESCO Global, počas predvolebného obdobia sa počet útokov na novinárov vo všetkých regiónoch zvyšuje, čo prispieva k podkopávaniu práv občanov byť dobre informovaní v predvolebnom období, kritickom pre demokraciu," upozornil Canela.

Diko v tejto súvislosti pripomenul nielen zistenia prieskumu pred vznikom projektu, podľa ktorého dve tretiny novinárov čelili hrozbe alebo útoku, ale aj najnovšie skúsenosti. "Počas prvých šiestich mesiacov fungovania mechanizmu sme zaregistrovali takmer 30 hlásení o incidentoch od novinárov," uviedol.