Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Únia miest chce byť na zasadnutiach vlády a členom krízového štábu

Na snímke primátori počas tlačovej konferencie po zasadnutí Prezídia Únie miest Slovenska v Banskej Bystrici 15. apríla 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Po rokovaní Prezídia ÚMS v stredu v Banskej Bystrici to konštatoval prezident únie, primátor Trenčína, Richard Rybníček.

Banská Bystrica 15. apríla (TASR) – Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada vládu, aby mohla byť prítomná na každom jej zasadnutí, čím vláda bude mať okamžité informácie o tom, čo sa v týchto dňoch koronakrízy deje v mestách a obciach. ÚMS chce tiež byť právoplatným členom s hlasovacím právom v ústrednom krízovom štábe, keďže 99 percent jeho rozhodnutí sa dotýka miest a obcí. Po rokovaní Prezídia ÚMS v stredu v Banskej Bystrici to konštatoval prezident únie, primátor Trenčína Richard Rybníček.



"Ponúkame vláde pomoc. My sme od začiatku v prvej línii v boji s novým koronavírusom a v kontakte s našimi občanmi. Vidíme snahu vlády, že sa snaží riešiť veci, ale to, že samosprávy, respektíve ÚMS, nie sú účastné na zasadnutiach vlády alebo ústredného krízového štábu, spôsobuje často chaos. Ak vláda pochopí a ÚMS bude členom, informácie smerom do územia budú jasné, zrozumiteľné a bude vznikať menej dezinformácií," zdôraznil Rybníček.

ÚMS zároveň vyzýva ministerstvo vnútra, aby zabezpečilo členstvo všetkých primátorov krajských a okresných miest v okresných krízových štáboch. Drvivá väčšina z nich totiž nie je ich členmi, čo je podľa Rybníčka veľmi zlé.