Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Únia miest: Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra. Podpísalo ju viac ako 120.000 ľudí.

Bratislava 26. januára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje iniciatívu Klíma ťa potrebuje. Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Klimatická iniciatíva spustila petíciu, v ktorej požaduje, aby parlament vyhlásil stav klimatickej núdze pre Slovensko. Slovenský právny poriadok však pojem klimatická núdza nepozná.

Mestá chcú deklarovať záujem o riešenie klimatickej krízy, prijať svoj podiel zodpovednosti a požiadať obyvateľov o vzájomnú podporu a spoluprácu v ďalších krokoch pri riešení environmentálnych problémov. Únia miest zároveň požaduje, aby vláda zohľadnila zvýšené výdavky miest spojené so zmierňovaním a adaptáciou na zmeny klímy vo všetkých pravidlách a nástrojoch financovania územnej samosprávy.

"Klimatická zmena a klimatická kríza je už dekády pomenovaným a predvídateľným rizikom a s istotou vieme, že sa mu nevyhneme. Tak ako preverila akcieschopnosť samospráv celosvetová pandémia nového koronavírusu, zmena klímy a klimatická kríza je a bude ďalšou skúškou, pred ktorou stoja aj samosprávy," skonštatoval prezident ÚMS Richard Rybníček.

Iniciátor petície Jakub Hrbáň poznamenal, že víta podporu ÚMS a ich záujem o riešenie klimatickej krízy. Rovnako ako vláda potrebuje mať svoj plán, ako predchádzať a pripraviť sa na klimatickú zmenu, potrebujú ho aj mestá, zdôraznil.

ÚMS si uvedomuje, že akékoľvek deklarácie a čakanie na pokyny zhora nič nezmenia dostatočne rýchlo. Bez opatrení na centrálnej úrovni sa mestá podľa ÚMS nemôžu plne prihlásiť ani k mnohým zeleným iniciatívam Európskej únie.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu Za klímu, za budúcnosť koncom septembra. Podpísalo ju viac ako 120.000 ľudí. Žiada v nej poslancov parlamentu, aby vyhlásili klimatickú núdzu s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán a stratégiu, ako neutralitu dosiahnuť. Posledným bodom petície je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov Európskej únie. Petíciu má prerokovať parlament.