Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Únia miest: Minister Budaj neprijateľne zahmlieva fakty

Na snímke Richard Rybníček z ÚMS. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Únia považuje za nepochopiteľné, ak ministerstvo obviňuje samosprávy z nečinnosti či nezodpovednosti.

Bratislava 5. januára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) je sklamaná zo slov dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) na adresu samospráv. "Zvolenú komunikáciu považujeme za neprijateľnú a zahmlievajúcu fakty," uviedla hovorkyňa únie Daniela Piršelová v reakcii na štvrtkovú tlačovú konferenciu šéfa envirorezortu, na ktorej kritizoval samosprávy za pasivitu pri riešení triedenia komunálneho odpadu.

Únia považuje za nepochopiteľné, ak ministerstvo obviňuje samosprávy z nečinnosti či nezodpovednosti. "Je potrebné pripomenúť, že Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR až pod tlakom slovenských miest, odborných partnerov a zberových spoločností, ktoré konzistentne, od začiatku minulého roka, upozorňovali na nereálne požiadavky rezortu a jeho nezodpovedný prístup v tejto veci, v poslednom možnom termíne akceptovalo argumenty zástupcov z praxe a požiadavke o presune termínu predmetnej vyhlášky nakoniec vyhovelo," uviedla Piršelová.

ÚMS dlhodobo upozorňuje samotný rezort, ako aj verejnosť na nezodpovedný a nekorektný prístup ministerstva k riešeniu tejto problematiky, poukazuje na ignoráciu argumentov z aplikačnej praxe i žiadosť o tvorbu reálnejších opatrení.

MŽP SR na štvrtkovej tlačovej konferencii apelovalo na mestá a obce, ktoré nemajú vytvorené mechanicko-biologické triedenie odpadu pred ukladaním na skládky, aby sa uchádzali o finančnú podporu. Urobiť tak môžu do konca januára. Rezort zároveň upozornil, že po ukončení aktuálnej dotačnej výzvy už nebudú zariadenia na materiálno-biologickú úpravu pred skládkovaním finančne podporené a za odpad, ktorý nebude pred skládkou biologicko-mechanicky vytriedený, sa od budúceho roka budú dávať pokuty. Minister Budaj pohrozil, že MŽP bude zverejňovať menoslovy starostov, "ktorí sa na svojich občanov vykašľali a chystajú im tieto pokuty".