Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Únia miest Slovenska žiada - žiadne úlohy pre samosprávu bez financií

Generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Únia miest Slovenska sa chce spolupodieľať na konsolidácii verejných financií, ale žiada záruky.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) sa chce spolupodieľať na konsolidácii verejných financií. Žiada však záruky, že na miestnu samosprávu neprejdú ďalšie kompetencie bez zodpovedajúcich prostriedkov.

"Zo strany ústrednej moci musia byť dané záruky, že v zmysle zákona o daňovej brzde nebudú prenášané na miestnu samosprávu ďalšie úlohy a kompetencie bez zodpovedajúcich finančných zdrojov a budú eliminované akékoľvek možné sekundárne negatívne dopady na finančné hospodárenie miest a obcí," píše v stanovisku únie generálny sekretár Marián Minarovič. Zároveň uvádza, že hoci sa hlási k spoluzodpovednosti za zdravé verejné financie, nevidí dôvod, aby sa postupovalo v zmysle požiadavky – rigorózne zaviazať mestá a obce na šetrenie 10 % tovarov a služieb a 5 % na mzdách.

V oblasti starostlivosti o životné prostredie hradia mestá 50 % z vlastných zdrojov

Únia v stanovisku ďalej pripomína vysoký deficit územných samospráv, ktoré musia vo výške v priemere 20 % dotovať dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. "Najkritickejší stav je v oblasti starostlivosti o životné prostredie, kde mestá musia hradiť až 50 % výdavkov z vlastných zdrojov. Výrazne podfinancovaná je tiež agenda stavebných úradov," konkretizuje Minarovič.

Zdôrazňuje, že absolútna "väčšina našich miest hospodári zodpovedne s vyrovnanými rozpočtami a ak môže, vytvára aspoň minimálne rezervy". Mnohé mestá sa však podľa únie, mnohokrát nie vlastnou vinou, dostávajú na pokraj ozdravného režimu resp. nútenej správy. "Čo je potrebné zohľadniť pri ich možnostiach podieľať sa na konsolidácii verejných financií," uvádza ÚMS.

Únia sa nazdáva, že je nevyhnutné posilniť finančnú stabilitu a autonómiu miest tak, aby občania mali väčšiu možnosť rozhodovať o verejných výdavkoch, ale aj o ich daňovom zaťažení.