Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Únia miest Slovenska sa chce pridať k štrajku samospráv

Na archívnej predseda Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček Foto: TASR Jakub Kotian

Aktuálne opatrenia zo strany štátu likvidujú samosprávy a berú im možnosť zodpovedne sa starať o svojich obyvateľov, uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Bratislava 18. mája (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) sa plánuje pridať k štrajku ostatných zástupcov samospráv. Potvrdila to pre TASR s tým, že už využila všetky svoje legitímne možnosti na to, aby upozornila, že štát neberie samosprávy ako partnerov.

"Aktuálne opatrenia zo strany štátu likvidujú samosprávy a berú im možnosť zodpovedne sa starať o svojich obyvateľov," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Tvrdí, že už nevidia inú možnosť, len sa pridať k štrajku ostatných zástupcov samospráv. "Chceme naďalej upozorňovať na tieto stále aktuálne problémy," spresnila hovorkyňa.

Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) po stredajšom mimoriadnom sneme v Senci oznámilo, že vstupuje do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce.

Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Situáciu vyhodnotí združenie koncom júna. Ak sa nič nezmení, je pripravené vyhlásiť ostrý štrajk. Podporu ZMOS-u deklaruje aj Združenie samosprávnych krajov SK8.