Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Únia miest SR žiada o lepší manažment pri zvládaní utečeneckej krízy

Predseda Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček. Foto: TASR Jakub Kotian

Vyjadrenie únie prichádza ako reakcia na medializovanú konfrontáciu medzi primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO).

Bratislava 10. marca (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s náporom utečencov žiada od Ministerstva vnútra (MV) SR jednoznačné pokyny, jasné rozdelenie kompetencií a uhradenie požadovaných, legitímnych nákladov samospráv. Únia na to vyzýva v stanovisku k aktuálnej situácii v mestách v súvislosti s náporom utečencov z Ukrajiny.

Ministerstvo vnútra (MV) SR samosprávne združenie vyzvalo, aby vydalo pokyn na pravidelné zvolávanie okresných krízových štábov, minimálne v periodicite dvoch zasadnutí počas týždňa. V dennom režime majú podľa únie rokovať krízové štáby v krajských sídlach. ÚMS žiada tiež vyššiu mieru autonómie prednostov okresných úradov pri prijímaní potrebných rozhodnutí. "Sme presvedčení, že takýto krok zo strany rezortu vnútra pomôže zrýchliť a zlepšiť nielen vzájomnú komunikáciu, ale najmä prijímanie opatrení v samotnom území," tlmočila stanovisko ÚMS jej hovorkyňa Daniela Piršelová.

Vyjadrenie únie prichádza ako reakcia na medializovanú konfrontáciu medzi primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO). Polaček kritizoval manažment štátu pri riadení humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny, Mikulec jeho slová o hroziacej humanitárnej kríze označil za rozsievanie paniky. "Nespochybňujeme snahu a kroky ústredných štátnych orgánov pri riešení humanitárnej krízy, je však dosť príkladov, že existujúci systém fungovania štátnej správy zlyháva aj v aktuálnej situácii," konštatuje vo veci ÚMS, pričom upozorňuje, že situácia sa bude s ďalšími utečeneckými vlnami zhoršovať.